Hlavní navigace

Google představil Android 15. Zatím jen v ukázce pro vývojáře, oficiální verze se dočkáme na podzim

Sdílet

 Autor: Depositphotos (úprava Cnews)
Android s pořadovým číslem 15 se interně nazývá „Vanilla Ice Cream“, jeho trojúhelníkové logo připomíná raketu ve vesmíru.

Google na svém blogu určeném pro vývojáře zveřejnil informace týkající se nové verze Androidu s číslem 15. Ten se interně nazývá „Vanilla Ice Cream“ a kromě nového trojúhelníkového loga s raketou v pozadí o něm zatím mnoho podrobností nevíme.

Podle časového plánu jsou měsíce únor a březen vyhrazeny pro vývojářská preview, od dubna má přijít Android 15 v beta verzích pro první nedočkavce až do července. Finální nasazení Androidu 15 se pak očekává později v tomto roce.

Časová osa nového Android 15

Časová osa nového Androidu 15

Autor: Google

Co je nového?

Google v nové verzi Androidu zapracoval na funkci Privacy Sandbox, která se stará o bezpečnost a ochranu dat uživatelů a cílené reklamy. Dále projde vylepšením Health Connect by Android a integrita souboru, která bude moci využít funkci fs-verify v jádře Linuxu.

Pro koncového uživatele je zajímavější možnost částečného sdílení obrazovky, kdy bude moci nahrávat nebo sdílet pouze konkrétní okno aplikace namísto celé obrazovky. Vylepšení by měla doznat i sada API Android Dynamic Performance Framework (ADPF), které umožňuje hrám a aplikacím přístup k systémům řídícím napájení zařízení, čímž by mohly vzniknout nové výkonnostní režimy.

KL24

Poslední zajímavou novinkou, která může zajímat běžného smrtelníka, bude vylepšení fotoaplikací, u kterých budou náhledy jasnější a vývojáři třetích stran budou mít přístup k různým úrovním jasu přisvětlovací diody.

Kompletní seznam novinek a další informace o Androidu 15 je možné dočíst v oficiálním blogu vývojářů pro Android.