Hlavní navigace

Google u nás vylepšil a rozšířil dopravní informace na mapách

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před rokem jsme se konečně dočkali dopravních informací na mapách Googlu. Vzhledem k tomu, že se díky Androidu můžete bezplatně a kvalitně nechat navigovat, se jedná o podstatnou funkci. Díky dopravním informacím totiž Google může vyhledat alternativní cestu, pokud například zjistí, že trasa po dálnici rozhodně nebude nejrychlejší.

 

Podle informací na blogu Googlu mělo dojít ke zlepšení pokrytí v České republice a dalších zemích. Subjektivně je mapa opravdu bohatší a dopravní informace najdete na hlavních tepnách a ve větších městech. Informace o dopravě (live traffic) najdete na mapě, pokud aktivujete vrstvu Doprava. Případně klepněte na tento odkaz.

Doprava na mapách Googlu (live traffic)

Zde můžete v detailu vidět úsek dálnic D1 kousek za Brnem. Směr od Prahy je bez problémů (zelený), ale naopak je pravý pruh nejpomalejší. Informace o dopravě jsou anonymně sbírány v reálném čase od uživatelů díky jejich GPS polohám. Pokud Google nemá dostate informací, dopravní info ani nezobrazí. Informace se v průběhu času také průměrují, díky tomu pak Google ví, jestli se jedná o běžný provoz, nebo je nestandardně pomalý.

Doprava na mapách Googlu (live traffic)

A kdy tyto informace přijdou vhod a budou užitečné i pro vás? Jak už bylo řečeno, při navigaci nebo plánování trasy. Například trasa z Brna do Prahy může obvykle zabrat asi dvě hodiny, aktuálně je vinou několika pomalých míst čas o půl hodiny delší.

CS24

Doprava na mapách Googlu (live traffic)

Video

" width="560" height="315" frameborder="0">