Hlavní navigace

Google ukázal obrázek Chromu pro Metro. Funkční ukázku slibuje brzy

8. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současnosti se výrobci prohlížečů bojí toho, že je Microsoft vyšachuje ze hry. Windows RT podle současných specifikací ponechají Internet Explorer jediným regulérním prohlížečem na dané platformě. Ostatní výrobci by si museli poradit s běhovým prostředím WinRT. K Win32 má (prozatím) přístup pouze Microsoft, což naštěstí neplatí pro Windows 8. V této edici operačního systému si mohou všichni producenti internetových prohlížečů klidně udělat plnohodnotnou variantu svého produktu jak pro desktop, tak pro Metro. Mozilla nás o postupu informuje poměrně často, zatímco Google dlouho tajil, že vůbec něco dělá.

Tip: Videoukázka Firefoxu pro Metro odhaluje historii jako časovou osu a další funkce

Internetový gigant zahájil práce na Chromu pro Metro někdy v březnu. Potěšující je, že si ale zanedlouho budeme moci první ukážku osahat všichni. Pokud používáte Windows 8 Release Preview, stačí počkat na další aktualizaci z aktualizačního kanálu s vývojovými verzemi prohlížeče. Aby nás Google nalákal, ukázal rovněž snad úplně první obrázek. V tuto chvíli můžeme celkem s jistotou prohlásit, že verze pro Metro vypadá jako lehce upravená kopie běžného desktopového Chromu. Počáteční vydání bude obsahovat podporu pro základní systémové funkce.

 

Například tak poběží připnuté v režimu postranního panelu a bude si rozumět s Šémy. Časem se dočkáme především zlepšení dotykového ovládání. Mozilla svůj Firefox naproti tomu vybavila kompletně předělaným uživatelským prostředím, které se stejně jako v případě IE nepodobá tomu, co známe z desktopu. Rané testovací sestavení by každopádně mělo dorazit brzy.

MMF24

Chrome pro Metro odhaluje tvář

Zdroj: The Chromium Blog