Hlavní navigace

Google zažil nejlepší čtvrtletí v historii. Jen nebýt té obří pokuty v EU…

24. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alphabet, matka Googlu, ukončila druhé čtvrtletí 2018 s rekordními tržbami ve výši 32,7 miliardy dolarů, což je o 26 % více než před rokem. Tržby těsně překonaly i poslední tři měsíce roku 2017, kdy jsou výsledky kvůli Vánocům tradičně nejsilnější.

Čistý zisk vzrostl o 32 % na též rekordních 8,3 miliardy dolarů. Alphabet už ale předem avizoval, že ve finančních výsledcích zohlední nedávno udělenou pokutu 5,07 miliardy dolarů, kterou kvůli zneužívání dominantního postavení na Androidu dostal od Evropské komise. Ještě ji ale nezaplatil a proti rozhodnutí se odvolal.

Motorem celého holdingu zůstává Google, jen 145 milionů z bezmála 33 miliard pochází z jiných dceřinek. Ale zatímco Google vygeneroval provozní zisk 9 miliard dolarů, zbylé firmy v koncernu prodělaly 732 milionů.

CS24

U Googlu se nic nemění, drtivá většina příjmů pochází z reklamy. Z přímého prodeje služeb a produktů firma do kasy přišlo 4,4 miliardy dolarů, inzerce má na svědomí 28,1 miliardy. Z toho reklama na webech Googlu přinesla 23,3 miliardy, z ostatních webů pak 4,8 miliardy. Již tradičně klesla průměrná cena za proklik (tentokrát o 10 %), což ale Googlu kompenzoval fakt, že počet kliknutí na reklamy meziročně vzrostl o 15 %.

Více o hospodaření Alphabetu najdete v článku na Euru.