Hlavní navigace

Google získal anticenu Big Brother Awards. Je dlouhodobě největším slídilem

25. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Občanské sdružení Iuridicum Remedium dnes udělilo další výroční ceny Big Brother Awards, které odborná porota složená z novinářů nebo právníků uděluje firmám i jednotlivcům za to, jak nakládají s osobním údaji uživatelů. Čtyři udělené ceny jsou negativní, jedna naopak pozitivní – za osvětu při ochraně soukromí.

Zloun Google

Cenu za dlouhodobé slídilství obdržel Google kvůli pročítání e-mailů a netransparentní slídění v soukromí uživatelů. Jde o reakci na loni aktualizované podmínky Googlu, které firmu opravňují k tomu, že může číst a analyzovat vaši poštu v Gmailu. Velký poprask se strhl také v roce 2013, kdy Google kvůli těmto praktikám kritizovala organizace Consumer Watchdog.

Google si přečetl můj e-mail s internetovým poskytovatelem a na jeho základě mi doporučil reklamu, která by se mi měla líbit
Google si přečetl můj e-mail s internetovým poskytovatelem a na jeho základě mi doporučil reklamu, která by se mi měla líbit

Skutečnost ale není tak černobílá. E-mail je technologicky zastaralá záležitost, v naprosté většině případů se mezi uživateli posílají nešifrované zprávy a ty nefungují stejně jako dopisní obálka. Ta má navenek čitelné jen adresy příjemce a odesílatele, zatímco důležitý obsah je schovaný vevnitř. E-mail ale obsahuje všechno najednou v čitelné podobně a každý e-mailový server vidí i text zprávy.

Google text strojově analyzuje, vyhledává klíčová slova nebo kontext, podle kterého pak uživateli zobrazí reklamu na míru. Uživatelé s tím nemusí souhlasit, mohou začít používat jinou službu, případně e-maily šifrovat. Ochran je spousta. Ale je nesmyslné tvrdit, že kdokoliv v Googlu si může číst vaše e-maily. To teoreticky může každý správce e-mailového serveru.

Zloun Samsung

Anticenu za výrok Velkého bratra získal Samsung o šmírování citlivých hovorů v domácnosti prostřednictvím Smart TV. V návodu nových chytrých televizorů výrobce je napsáno, že si máte dávat pozor na to, o čem před televizorem mluvíte, protože Samsung data zachycuje a předává je třetím stranám.

Zní to strašidelně, ale skutečnost je opět trochu jiná, než byste si mysleli. Samsung má ve Smart TV funkci pro hlasové ovládání. Zároveň ale nemá vlastní software pro rozpoznávání hlasu, takže data automaticky analyzují servery společnosti Nuance, která mimochodem stojí i za Siri v zařízeních od Applu. Hlasové ovládání je možné vypnout, pro maximální bezpečí lze TV vypojit od internetu.

Podobná funkce pro rozpoznávání hlasu ale musí fungovat přesně tak, jako to má vyřešené Samsung. Veškeré slovníky a nástroje pro hlasovou analýzu není možné uložit do TV a dlouhodobě je pak neustále aktualizovat. To zkrátka nejde.

Další zlouni

Iuridicum Remedium dále označilo ministerstvo financí za úředního slídila kvůli návrhu zákona o prokazování původu majetku. Firemním slídilem se stalo vydavatelství Mafra, které zveřejnilo přepisy odposlechů telefonních hovorů Petra Nečase a Jany Nagyové.

 

MMF24

Pozitivní cenu za ochranu soukromí získal Martin Winterkorn, předseda představenstva Volkswagenu za výzvu k utvoření aliance automobilek s cílem zajistit efektivní ochranu osobních údajů jejich zákazníků. Nastupuje doba chytrých aut, která budou komunikovat se sebou navzájem, s ukazateli podél silnic nebo třeba také s pojišťovnami. Winterkorn se chce zasadit o co nejlepší ochranu osobních údajů.

Zdroj: Slídilové