Hlavní navigace

Googlu vyhrožuje službám, které z YouTube vytahují písničky v MP3

20. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právníci Googlu zasílají dopisy provozovatelům služeb, které umožňují převádět a stahovat obsah z YouTube, především hudbu z videoklipů. Narazila už tak YouTube-MP3.org, kterou navštěvuje skoro 1,5 milionu uživatelů denně, nebo podobná Music-Clips.net. (A Google se ozve i dalším.) Dávají jim sedmí dní na to, aby s porušováním podmínek skončily.

YouTube MP3

Podle právníků je zneužito API YouTube. V podmínkách používání je uvedeno, že obsah z největšího videoportálu je možné pouze streamovat, nikoliv stahovat. A už vůbec není povoleno videa rozdělit na obrazovou a zvukovou složku zvlášť. YouTube-MP3.org se ale brání tím, že oficiální API vůbec nevyužívá a k obsahu se dostává „jiným“ způsobem.

Google hrozí soudními tahanicemi, ale prozatím jen ručně blokuje přístup pro stahovače. YouTube-MP3.org proto v tuto chvíli nefunguje. Provozovatelé se ohradili, že okolo 200 milionů lidí používá služby podobné té jejich a Google je teď trestá. Ten se zase brání, že musí dohlížet na zájmy vlastníků autorských práv a všechna sdílení monitorovat a vést jen skrz YouTube, aby nedošlo ke krácení příjmů.

 

Zdroj: TorrentFreak