Hlavní navigace

Guleek i8: mini desktopek s Windows, tabletovým Atomem i baterií za 100 USD

28. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z příjemných překvapení právě končícího roku bylo, že se Intel začal roztahovat do oblasti miniaturních, úsporných (a také levných) počítačů. Ty původně začaly vznikat na základě mobilních čipů ARM. Letos ale podnikavé čínské firmy začaly sahat i po Intelovských čipech Bay Trail. Takové strojky jsou vlastně standardním PC a jejich softwarové možnosti jsou tudíž značně lepší. Touto cestou kráčí i minipočítač, který si představíme dnes, zajímavý je ale ještě něčím jiným.

Výrobek, o kterém přinesly informace weby Liliputing a CNX Software, se objevil minimálně pod dvěma jmény: jako Vensmile iPC002 a Guleek i8. Podle šasi a hardwaru by ale mělo jít o totéž a původní výrobce a návrhář asi bude stejný. Jde o placaté mini PC o rozměrech 15,1 × 8,2 × 1,1 cm a váze 240 g. Srdcem je čtyřjádrový Atomem Z3735F na taktu 1,33–1,83 GHz a počítač běží na předinstalovaném Windows 8.1. Integrovány jsou 2 GB paměti DDR3L, úložiště je typu eMMC v kapacitě 16 nebo 32 GB. K tomu má přístroj ještě obvyklou čtečku pro karty microSD.

Guleek i8
Guleek i8

 

Desktopek s tabletovým hardwarem… a baterií?

Hardware v podstatě odpovídá tomu, co dostanete ve Windowsovém tabletu. Výrobce si ale zřejmě usmyslil, že když už se skoro jedná o tablet, ponechá v přístroji i baterii. Uvnitř je skutečně akumulátor typu Li-Pol o kapacitě 3000 nebo 7000 mAh (napětí bohužel uvedeno není). Díky tomu se věc dá používat bez připojení k síti nebo přenášet v zapnutém stavu. Případně baterka poslouží při výpadku proudu jako UPS. Otázka ale je, k čemu je to dobré, neboť byste zároveň museli mít i nějaké úsporné LCD napájené z portu USB.

Možností by ale mohlo být se k počítači připojit bezdrátově mobilem a zobrazovat na něm. Pro tento účel prý výrobce vyvíjí aplikaci pro Android, pomocí níž bude možné stroj také ovládat, či využít webkameru.

Guleek i8

Co se konektivity týče, má Guleek i8/Vensmile iPC002 dva plné porty USB 2.0 a k tomu micro USB pro zapojení 10W napájecího adaptéru. Přítomen je mikrofon a výstup na sluchátka; monitor či televize se připojuje k micro HDMI. Bohužel chybí Ethernet, ale přístroj má bezdrátový adaptér Wi-Fi 802.11n (a Bluetooth 4.0).

 

Verzi pojmenovanou Vensmile iPC002 má v katalogu Amazon, v tuto chvíli ale není dostupná. Guleek i8 byl spatřen naopak na DealExtreme, kde už jej lze objednat za 104 USD (zhruba 2800 CZK) a k mání by údajně měl být do dvou týdnů. Ovšem pozor na to, že zatímco první varianta přístroje (Vensmile) má 32GB úložiště a 7000mAh baterii, Guleek od DealExtreme má u obou slabší parametry – 16GB SSD a jen 3000mAh akumulátor.

Vensmile iPC002
Vensmile iPC002, zjevně bráška Guleeku i8

CS24

Vensmile iPC002 Vensmile iPC002 Vensmile iPC002 

Zdroj: Liliputing, CNX Software