Hlavní navigace

Hardwarové firmy zase nad propastí? Intel přijde o miliardu USD v tržbách

13. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud sledujete některé weby zabývající se ekonomickou situací hardwarových firem, možná jste si už všimli určitých varovných znamení. V posledních dvou týdnech se například na DigiTimes objevila přehlídka titulků, které hlásily pokles tržeb pro tu či onu tchajwanskou firmu. Zdá se, že po určitém uklidnění se trh s PC a hardwarem opět řítí do krize. Definitní důkaz, že je něco špatně, přišel včera. Intel totiž oznámil, že proti očekávaným tržbám (které se firmě prakticky vždy daří dodržet nebo předstihnout) zaostane v tomto čtvrtletí jeho obrat o celou miliardu dolarů.

V lednu, když Intel oznamoval své hospodářské výsledky za rok 2014, stanovila firma jako odhad tržeb pro probíhající čtvrtletí Q1 2015 docela dobrých 13,7 miliard USD (ovšem s tolerancí 500 milionů nahoru/dolů). Tyto prognózy se firmám jako Intel obvykle daří docela přesně dodržovat, a když už ne, tak bývá výsledek lepší, než byl konzervativně stanovený odhad. Pro investory jsou tedy tato čísla docela důležitá. Proto pokud akciová společnost během kvartálu zjistí, že se trh nevyvíjí podle předpokladů a cíl nebude dosažen, má prakticky povinnost v předstihu upozornit veřejnost. A právě takové varování Intel včera vydal.

Podle tiskové zprávy nebudou tržby v rozmezí oněch 13,2 až 14,2 miliardy, střední odhad je nyní téměř o miliardu nižší. Nově Intel počítá už jen s 12,8 miliardami USD, s tolerancí 300 milionů (12,5–13,1 miliardy). Ostatní předpovědi Intel stáhl a zaktualizuje je až 14. dubna, kdy oznámí definitivní výsledky za první čtvrtletí. Zatím tedy nelze říct, zda je aktuální propad trhu s PC spíše dočasnou záležitostí, nebo se podobné problémy čekají i do budoucna a ovlivní celý rok. Ztráta 900 milionů USD bude Intel docela bolet, společnost má ale poměrně slušný polštář a měla by i tak zůstat v zisku. Nicméně nečekaný propad tržeb o 7 % je špatným signálem pro celý trh, jelikož méně ziskové firmy se kvůli podobnému výpadku dostanou do ztrát.

Procesor Intel

Co se příčin týče, podle Intelu je potíž zejména s firemními počítači, jejichž prodeje začaly během posledních týdnů váznout. Distributoři asi větřící bouři na obzoru zároveň začali snižovat objemy skladových zásob, takže Intel prodal o to méně komponent. Za očekáváními zaostávají údajně i prodeje související vlnou upgradů daných koncem životního cyklu Windows XP. Intel vše dává do souvislosti ještě s celkovým ekonomickým klimatem. Problémy jsou zejména v Evropě, kde prodejcům přitěžuje padající kurz Eura, jenž šroubuje ceny vzhůru. Intel má nicméně štěstí, že se problémy omezují na segment PC, zatímco serverová divize si zatím vede podle původních očekávání.

Logo společnosti Intel

 

Problémy hlásí za únor řada firem

Jak už jsem napsal výše, Intel nebude zdaleka trpět sám. V únoru klesly tržby třeba firmám MediaTek, Lite-On nebo Transcend. Dále i výrobnám TSMC a UMC, Wistronu, Compalu, Quantě (o 21 %), Foxconnu (tam prý dokonce o 30 %) nebo Aceru. Asustek sice poklesl jen kosmeticky, ale konkurenční Gigabyte si v únoru údajně pohoršila až o 40 % a MSI o 26 %. Propad tedy bude asi postihovat více méně celé průmyslové odvětví a je možné, že se někteří méně zdraví výrobci dostanou do problémů.

CS24

V tomto světle to vypadá nepříjemně pro AMD, které s dvouciferným zhoršením (propad o 12–18 %) počítá už od počátku roku. Nicméně pokud byl k předběžnému upozornění pro akcionáře dotlačen Intel, je hodně pravděpodobné, že se v následujícím týdnu či dvou dočkáme podobné chmurné zprávy i od AMD. Jeho propad by tak nakonec mohl být ještě horší, než co bylo „v plánu“.

Zdroje: Intel, PC Perspective