Hlavní navigace

Haswell poprvé otestován. Jak si Core i7-4770K vede proti Ivy Bridge?

18. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server Tom's Hardware získal k otestování předprodukční vzorek procesoru Intel Core i7-4770K, chystaného nejvyššího desktopového modelu z rodiny Haswell pro platformu LGA 1150. U této generace se Intel drží osvědčeného 22nm výrobního postupu a inovuje architekturu, základní frekvence Core i7-4770K tedy zůstala na 3,5 GHz jako v případě Core i7-3770K. Veškerý nárůst výkonu, který v testech uvidíte, tak mají na svědomí vylepšení architektury, nebo alespoň lépe fungující turbo. Níže nabízíme jen malou ochnutávku, celé několikastránkové preview najdete na Tom's Hardware.

V testech je zastoupeno i Core i7-2700K z generace Sandy Bridge, též se základním taktem 3,5 GHz. Haswell si nevede vyloženě zle, jeho čas ve WinZipu je proti Ivy Bridge o 7 % kratší. Ivy Bridge ale přinesl oproti Sandy Bridge větší skok – a to má přitom jít o identickou architekturu, pouze upravenou pro novější výrobní technologii.

Renderování v Blenderu dopadlo podobně, Core i7-4770K svého předchůdce předstihlo o 7,5 %. Core i7-3960X je navzdory své zastaralosti (spadá do rodiny Sandy Bridge) stále nejrychlejší. Na hrubý výkon šesti jader žádné novější čtyřjádro zkrátka nemá.

 

V podobném duchu se nesou i ostatní testy zaměřené na výkon procesoru: Haswell je vcelku konzistentně výkonnější přibližně o osm procent. Překvapení skýtá pouze test kompilace Google Chrome ve Visual Studiu 2010, kde bylo Core i7-4770K o více než 13 % rychlejší.

Skyrim je zástupce benchmarků, které prověří výkon integrovaného grafického akcelerátoru. Zatímco na vylepšování procesoru se Intel víceméně vykašlal, grafické jádro opět dostálo vylepšením, které zvýšily jeho výkon o desítky procent. Testovaný procesor má grafické jádro GT2, výkonnější GT3 bude dostupné jen u čipů v balení BGA určených primárně pro ultrabooky. Níže ještě seznam doposud známých modelů, za pozornost stojí, že TDP nejvýkonnějších čtyřjader narostlo na 84 W (oproti 77 W u Ivy Bridge).

CS24

Otazník zatím visí nad možnostmi přetaktování, o které se redaktoři TH s vypůjčeným procesorem raději ani nepokoušeli. Vše se dozvíme v červnu, kdy by Haswell měl být oficiálně vydán. Máte-li však v plánu stavět desktopový herní stroj, první testy nenasvědčují tomu, že by na novou generaci procesorů od Intelu mělo smysl takticky vyčkávat.