Hlavní navigace

Havendale zrušen?

1. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Theo Valich, někdejší redaktor The Inquireru a nyní blogger a komentátor, s odvoláním na své zdroje uvnitř Intelu tvrdí, že projekt Havendale/Auburndale byl zrušen.

Havendale je kódové označení pro procesor pro platformu LGA 1156, který měl integrovat kromě řadiče pamětí a PCI Express také grafické jádro; Auburndale je název varianty pro notebooky. Alespoň podle informací japonského serveru PC Watch měl tento procesor obsahovat dva čipy: samotný procesor (dvoujádro architektury Nehalem) a „severní můstek“. Oproti monolitickému čipu by tento přístup byl výhodnější z hlediska výtěžnosti a možného vylepšení pouze jedné části. Dva čipy měly být propojeny pomocí sběrnice QPI a měl pro ně být použit 45nm výrobní proces.

Není tomu tak dávno, co roadmapy stavěly vydání Havendale na počátek roku 2010. Podle Thea Valicha byl ale tento projekt zrušen. Snad částečně proto, že během hospodářské krize nechce Intel plýtvat prostředky na navrhování dalšího 45nm dvoujádrového čipu, snad proto, že 32nm výroba bude připravena dříve, než se očekávalo. Každopádně, Havendale není zrušen bez náhrady: tou má být procesor kódově označený Arandale.

Arandale bychom mohli označit za die-shrink Havendale (Theo odhaduje, že procesorová část by mohla mít větší, pravděpodobně šestimegabajtovou L3 cache). Původně měl být vydán ve druhé polovině roku 2010, společně s šestijádrovým Westmere a pravděpodobně 32nm čtyřjádrem stejné architektury. Údajně bylo ale vydání posunuto o půl roku na konec prvního kvartálu 2010, launch by se tedy mohl odehrát napřesrok na CeBITu.

Nakonec si připomeňme ještě roadmapu AMD.

MMF24

Projekt „Fusion“ se s AMD táhne už od dob odkoupení ATI v roce 2006. Původně měly procesory s integrovanou grafikou vyjít koncem roku 2008. Kdo si dnes vzpomene na kódové označení Falcon z roadmap z roku 2007, nebo Swift, který tam byl ještě loni? Momentálně se procesory s IGP jmenují Llano a Ontario. AMD s nimi počítá až v roce 2011 a mají být vyráběny 32nm postupem. Takže ačkoliv Intel oznámil práci na projektu podobném Fusion později, nakonec bude mít před AMD minimálně roční náskok – i navzdory vyškrtnutí Havendale.

Zdroj: Theo's Bright Side of IT

Autor článku