Hlavní navigace

HD 5970 od Sapphire – vleze se vám?

19. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O výkonu dvoučipového Radeonu HD 5970 není třeba dlouze diskutovat. Pokud vám CrossFire v dané hře předvede alespoň průměrné škálování, jedná se o suverénního krále současných grafických karet. Parametry této karty a další zajímavé informace jste se mohli dozvědět už v aktualitě Ondry Bešťáka.

Do redakce se nám tradičně dostala jako první karta od Sapphire (s výjimkou HD 5870 jsou výrobci jako Sapphire, Asus a Gigabyte v ČR vždy rychlejší než samotná AMD) a mimo délky karty si můžete prohlédnout třeba příslušenství čítající poctivou kabeláž, kupón na DIRT 2 a poté podle všeho beztak zdarma šiřitelnou Battleforge. Jestli je znovuobjevený Sapphire Redline pouze převlečenou utilitou ATI Overvoltage, to jsem ještě nestačil zjistit. Každopádně tato karta bude podobně jako Phenomy II k tuningu hodně lákat.

Necelých 31 cm je nakonec trochu lepší, než to podle prvních uniklých fotek vypadalo (mimochodem, karta z leaku na AlienBabelTech vypadala dost jinak, bůhví, co to bylo). Kdyby si ATI/AMD odpustila parádičky v podobě dvou červených plastů kolem průduchů a ještě tvar karty do špičky, mohlo to být 30 cm. A při této délce už může každý centimetr znamenat vleze/nevleze. Majitelé big towerů jsou v pohodě, kdo má middle tower asi už hledá metr. Na fotkách vidíte i srovnání se 27cm Radeonem HD 4870 X2 a stejně dlouhou (nebo v tomto kontextu spíš krátkou) GeForce GTX 260.

CS24

Díky pozici PCI Express ×16 slotu na desce Gigabyte EX58-UD5 a odnímatelnému koši pro pevné disky, jsem kartu do middle tower Cooler Master 534 (na této platformě jsou založeny snad desítky skříní dalších značek jako Apevia, Gigabyte, NZXT, ...) napresoval. Sice je trochu tlačena plechem dvou pevných 3,5" pozic, ale funguje. VelociRaptor zatím bude odpočívat na dně skříně, co bychom pro nejvýkonnější grafiku světa neudělali, že?

Autor článku