Hlavní navigace

Hovory budou kvalitnější. T-Mobile a Vodafone se navzájem propojí pomocí HD Voice

13. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Psal se říjen 2011 a T-Mobile spustil malou mobilní revoluci. Kompatibilní telefony v jeho síti mohly využít zvukový kodek Adaptive Multi-Rate Wideband (AMR-WB), který výrazně zlepšil kvalitu a srozumitelnost hovoru. Technologie známá pod obchodním názvem HD Voice byla zprvu dostupná jen v 3G síti a navíc pouze té části, kterou T-Mobile nesdílel s O2.

Vodafone reagoval až o čtyři roky později, zato však HD Voice nasadil do 3G i 2G. Podporu 2G sítí růžoví zavedli až v únoru 2016 a teprve od loňska je lepší kvalita hovorů dostupná v celé síti včetně sdílených vysílačů. Oba operátoři už HD Voice nabízejí i v LTE (přes špatně dostupné VoLTE).

Doposud technologie fungovala jen při volání v rámci jedné sítě, tedy z VF na VF nebo z TM na TM. Operátoři ale na Twitteru potvrdili, že testují spojení s lepší zvukovou kvalitou i napříč sítěmi. Pochopitelně bez O2, to zatím HD Voice stále úspěšně ignoruje.

HD Voice HD Voice (zdroj: T-Mobile)

Běžný hovor využívá omezenou šířku pásma a přenáší pouze frekvence v rozsahu 300–3400 Hz pomocí zvukového kodeku NB-AMR. HD Voice s kodekem WB-AMR přenese pásma 50–7000 Hz. Pěkné srovnání kvality obou hovorů vytvořil T-Mobile.

HD Voice bohužel není povinnou součástí VoLTE, takže ani u nové generace sítí a mobilů není technologie automaticky dostupná. Pro zachování zpětné kompatibility je povinný jen kodek NB-AMR, kdežto WB-AMR je jen volitelný.

MMF24

Navíc už i ten má nástupce. Jmenuje se Enhanced Voice Services (EVS), ale operátoři jej ve světě „prodávají“ pod značkami HD Voice Plus nebo Ultra HD Voice. Frekvenční rozsah činí 50–16 000 Hz, takže byste měli slyšet čistě zpívat i slavíky. K březnu 2018 zatím EVS podporovalo jen 14 operátorů. Německý Telekom a polský T-Mobile jsou mezi nimi, takže je šance, že funkci časem nabídne i česká pobočka.

https://twitter.com/Vodafone_CZ/status/1027646058455871495