Hlavní navigace

Herní Ryzeny 9000X3D s V-Cache jsou ještě daleko. Vyjdou až v roce 2025

23. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: AMD
Sice se hojně spekulovalo o tom, že by AMD mohl Zen 5 s V-Cache pro hráče vypustit ještě teď v létě, ale zřejmě to víc než spekulace nebyly. Nové informace ukazují na vydání až po CES 2025.

AMD tento měsíc vydalo desktopové procesory s novou architekturou Zen 5, Ryzeny 9000X. Pozornost hráčů se ovšem zaměřuje hlavně na to, kdy vyjdou modely, které budou mít přidanou 3D V-Cache – zvětšenou L3 cache, která masivně vylepšuje výkon ve hrách (takže nejlepšími herními CPU jsou teď dál Zeny 4 s V-Cache). V poslední době se spekulovalo, že by vydání „X3D“ modelů Zenu 5 mohlo být dost blízko, ale nebyla to pravda. Reálný čas vydání je dál.

Zpočátku se očekávalo, že X3D modely AMD vydá až několik měsíců po vydání těch základních, protože v předchozí generaci (Zen 4) mezi nimi například uplynulo sedm měsíců. Pokud si vzpomínáte, letos se také zprvu počítalo s něčím podobným a předpokládalo se vydání Ryzenů 9000X3D nejspíše až v roce 2025. Po odhalení modelů Ryzen 9000 v červnu se ale začaly šířit odlišné zvěsti o tom, že by modely V-Cache mohly být vydány krátce poté, možná již v září.

Upozorňovali jsme ale, že může jít o spekulace, a to se zřejmě potvrdilo. Teď se totiž na webu objevily informace, že tyto procesory skutečně letos nevyjdou. Přinesl je leaker s přezdívkou HXL, podle kterého na „X3D“ modely Ryzen 9000 přijde čas až během CES 2025, tedy lednového veletrhu tradičně pořádaného v Las Vegas.

Leden nicméně nemusí být hned datem dostupnosti. Je možné, že AMD tam tyto procesory jen oznámí a sdělí data, kdy se reálně začnou prodávat, a tato data budou až třeba v únoru nebo březnu. Takto to probíhalo s modely Ryzen 9 7900X3D a 7950X3D, které byly oznámeny v lednu 2023, ale reálně se začaly prodávat až v březnu (a nejpopulárnější model 7800X3D dokonce šel ven až v dubnu).

K této informaci od HXL se později také připojil web WCCFtech, podle kterého to tak „bohužel je“. A na Twitteru s ním souhlasí také Jurij Bublij (1usmus), autor nástrojů DRAM Calculator for Ryzen, ClockTuner for Ryzen a Hydra, který mívá dobré znalosti o počinech AMD týkajících se přetaktování. Zdá se tedy, že by informace tentokrát už mohly být lépe podloženy, než když šlo o ony zvěsti o září.

AMD Ryzen 9 9950X

AMD Ryzen 9 9950X

Autor: Ľubomír Samák (HWCooling)

Je ovšem zajímavé, že Hassan Mujtaba z WCCFtechu později přidal tweet, ve kterém věc trochu zkomplikoval. Údajně většina modelů vyjde až v příštím roce, ale prý je stále nějaká šance, že nějaký model „X3D“ by se mohl přece jen objevit už před koncem roku. To ale je nejspíše řeč o pozdějším měsíci, například listopadu, a formulace neimplikuje moc velkou jistotu. Je asi pravděpodobné, že v takovém případě by AMD mohlo vydat nejdřív drahý Ryzen 9 9950X3D, ale osmijádro Ryzen 7 9700X, na které asi bude většina hráčů místo toho čekat, vyjde jako na potvoru až v po novém roce.

Kromě toho také zmíněné zdroje prý mluví o tom, že „letos ještě nějaký X3D model vyjde“, ale to nemusí znamenat, že to bude model s jádry Zen 5. Nedávno se začalo mluvit o Ryzenu 5 7600X3D, takže bychom si skoro i vsadili, že zdroje WCCFtechu mluví o něm.

Levný herní procesor s V-Cache na platformě AM5: AMD chystá Ryzen 5 7600X3D, bude už brzo Přečtěte si také:

Levný herní procesor s V-Cache na platformě AM5: AMD chystá Ryzen 5 7600X3D, bude už brzo

Zvěsti o rychlém příchodu „X3D“ Zenu 5: Jen spekulace?

Je docela možné, že spekulace o rychlém vydání X3D modelů vznikly prostě z toho, jak AMD v červnu potvrdilo, že běžné modely Ryzenů 9000 nepřekonají v herním výkonu generaci 7000X3D (tedy Zen 4 s V-Cache). Dost kritické (často asi přehnaně) přijetí Ryzenů 9000 teď v srpnu pak asi mnohé utvrdilo v naději, že AMD bude muset rychle reagovat. Nicméně vývoj hardwaru se nedá takto uspěchávat, najednou se rozhodnout vydat verzi s 3D V-Cache o několik měsíců dříve není reálné. Ryzeny 9000X3D jsou pravděpodobně svázáné s vydáním serverových procesorů Epyc 9005 „X“ s V-Cache. A to je asi také ještě daleko vzhledem k tomu, že AMD ještě oficiálně neuvedlo ani standardní verzi Epycu s jádry Zen 5 (což by se zřejmě mohlo stát v říjnu).

MMF24

Dostupnější procesory se Zenem 5 pro notebooky vyjdou v lednu. Highendové APU Strix Halo s nimi Přečtěte si také:

Dostupnější procesory se Zenem 5 pro notebooky vyjdou v lednu. Highendové APU Strix Halo s nimi

Nejrychlejšími procesory pro hraní v portfoliu AMD tak budou nadále Ryzeny 7000X3D. Bude zajímavé sledovat, zda se Intelu povede vyrovnat se jejich hernímu výkonu (nebo ho překonat) s jeho novými procesory Arrow Lake. Pokud ano, dostane minimálně na několik měsíců do vydání Ryzenů 9000X3D zpátky trůn nejlepšího herního procesoru. Procesory Arrow Lake (Intel Core 200K) by měly být poměrně rychlé v aplikačním softwaru, ale o jejich herním výkonu zatím nic nevíme. Není jasné, zda třeba také neutrpí kvůli čipletovému řešení a nižším taktům.

Zdroje: HXL, 1usmus, WCCFtech (1, 2), VideoCardz