Hlavní navigace

Herní síť Twitch ještě nepatří Googlu, ale už chytá jeho protipirátské manýry

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to dva týdny, co jsme vás upozorňovali na fakt, že Google již zřejmě podepsal smlouvu s provozovateli herní video sítě Twitch. Brzy by mělo dojít k oficiálnímu potvrzení miliardového obchodu. Napovídá tomu několik skutečností.

Kromě předchozích zdrojů je to například ukončení mateřské sítě Justin.tv. Ta původně sloužila ke streamování libovolného obsahu. Jenže její herní odnož ji dokázala přerůst a o Justin.tv přestal být zájem. Navíc nestíhala konkurenčnímu YouTubu nebo Ustreamu.

Dalším bodem je změna podmínek Twitche, které z něj dělají vhodnější materiál k prodeji. Služba například nasadila filtr Audible Magic, který rozpoznává nelicencovanou hudbu v herních streamech a umí ji ztišit. Připomíná to loňskou aféru YouTubu, kvůli kterým Google Let's Playerům blokoval videa nebo krátil příjmy, když zjistil, že je ve hře něčí hudba.

Takhle Twitch zablokuje „pirátskou“ hudbu
Takhle Twitch zablokuje „pirátskou“ hudbu

Filtr na Twitchi skenuje hru v 30minutových blocích. Pokud se v něm objeví i jen kousek „nelegální“ hudby, ztlumen bude celý půlhodinový blok. Uživatelé budou upozorněni, proč najednou zvuk přestal hrát (viz obrázek). Filtr zachytí hudbu přímo ve hře (např. rádia v GTA), ale i nahrávky z vašeho mikrofonu., pokud vám někde v pozadí hraje rádio. Blokování se týká pouze záznamů, v přímém přenosu hudbu ponechá.

Konec neomezeného prostoru

Nové podmínky se dotknou i kvality a délky nahrávek. Twitch doteď nabízel uživatelům funkci pro neomezené uložení jejich kompletních záznamů. To však bylo datově příliš náročné. Firma navíc zjistila, že 80 % záznamů nikdy nikdo nezhlédl a že 84 % zhlédnutých záznamů proběhlo v prvních 14 dnech od uložení.

 

Twitch proto celý zázname uchová po dobu tří dnů, ale uživatel může dobu explicitně prodloužit až na 14 dní. Partneři a předplatitelé služby Turbo dostanou prostor až na 60 dní. Ušetřenou kapacitu Twitch využije tak, že každé video nyní uloží třikrát, to kvůli ochraně dat. V současnosti bylo uloženou jen jednou v 30minutových blocích. Pokud některý server selhal, část videa se nenávratně ztratila. Za tři týdny Twitch smaže všechny staré nahrávky.

CS24

Záznamy budou ukládány v novém formátu a konečně je přehrají i mobilní zařízení (ta doteď zvládala jen živé přenosy). Vylepšen bude export videí na YouTube.

Zdroj: Twitch (1, 2)