Hlavní navigace

Hesla nebudeme potřebovat, program vás pozná už podle psaní uživatelského jména

20. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumná agentura, která spadá pod americké ministerstvo obrany, chce přijít s novým způsobem autorizace uživatelů. Místo toho, abyste si pamatovali heslo, vás systém pozná už podle toho, jakým způsobem píšete.

A protože před zadáním hesla obvykle píšeme jen uživatelské jméno, systém nás bude muset rozpoznat už „za pár znaků“. Případně budeme muset psát do zvláštního pole nějaký vzorový text. Podle experta Richard Guidorizziho jsou totiž hesla, která si snadno pamatujeme, také snadno napadnutelná a odhalitelná útočníky.

Nový způsob, tzv. „aktivní autentizace“ se bude učit poznávat, jak člověk píše – rychlost, přesnost úhozů. Je prý nepravděpodobné, aby měl někdo další takový vzorec stejný. Dle studie Pace University pokaždý program odhalit uživatele s 99,5% přesností.

Vědci se nyní pokoušejí hledat alternativy, které mají nahradit tradiční textová hesla. Jednou z možností je také EKG. Ale v praxi se používají i skeny sítnice, vzorce kreslené na dotykových displejích nebo třeba rozpoznávání obličeje či otisků prstů.

Zdroj: Mashable, DARPA

Autor článku