Hlavní navigace

Hledáme náhradu za RapidShare: část 3.

22. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

CZshare; HellShare

V našich článcích jsme již dříve hledali náhradu za souborový hosting, který má jméno nejzvučnější. RapidShare jsme si mohli chvíli pochvalovat, zatímco druhý den přišla změna podmínek a co bylo skvělé, přišlo vniveč. Nestálost provozních podmínek byla (a je) natolik závažná, že jsme se rozhodli prozkoumat konkurenci ze stejných vod, případně zjistit, kterému z filehostingů nasadit pomyslnou korunku. Časté a divoké změny na RapidSharu vás nemusí vystrnadit k zahraničním poskytovatelům, v České republice máme dostatek vlastních služeb.

CZshare

Velmi populární služba na svůj český původ hrdě upozorňuje z názvu (ačkoliv sídlí na doméně s mezinárodní koncovkou .com). Dobu největší slávy už má patrně za sebou, pořád si však okolo sebe drží slušný zástup lidí, a to především díky příznivým cenám. Způsobů placení sice není mnoho, ale zaslat esemesku dovede každý. Možná i přístupný způsob přičítání kreditu byl důvodem, proč lidé začali CZshare vyhledávat.

Druhá možnost, převést peníze přímo z vašeho účtu na účet provozovatele, nabízí o něco výhodnější podmínky. Abychom si ceny za přenesená data ujasnili, máte možnost nakoupit kredity ve třech cenových úrovních. Zdejší systém se od jiných příliš neliší, k vašemu účtu s unikátním identifikačním znakem se přičítají objemy dat, které ze serveru můžete stáhnout. Jako obvykle se nejvíc vyplatí nejdražší varianta. Plusem budiž poměrně časté akce.

V současnosti například za SMS zprávu o hodnotě 99 Kč získáte 100 gigabajtů dat! Za padesátikorunu dostanete o dost méně, konkrétně 10 GB. Porovnejte si obě ceny a objemy, jež dostanete. Gigabajt za 9 Kč v nejnižší hladině asi nikoho zajímat nebude.

Cenový strop sto korun překonává až druhá možnost placení. Převody peněz na účet navazují na esemesky, cenový poměr zde vychází ještě lépe. Za 100 Kč vám CZshare přičte k uživatelskému účtu 120 GB. Nejvíce stojí 350 GB, které vás vyjdou na krásných 250 Kč. V každém případě váš stahovací kredit platí 200 dní, když jej nevyčerpáte, propadá. S filehostingem můžete vydělávat na uploadování a umístění reklamního pruhu na vaše stránky.

Za poplatek se na rychlost stahování nevztahují limity. Stále můžete využít volné sloty, které ale bývají často obsazené a vztahuje se na ně limit 340 kB/s a další klasická omezení. Stahování hodně ulehčí vlastní program pro Windows, pokud nepoužíváte třeba JDownloader, jde o zajímavou aplikaci. Provizi z uploadu si můžete nechat vyplatit přímo, případně dostanete slevu na kredit. Pochvalu si zaslouží docela pěkný web bez reklam. Naopak tu vyloženě chybí podrobné porovnání placených a neplacených účtů, na city se hraje především v souvislosti s rychlostí stahování a množství kreditů, na nic moc jiného vás CZshare lákat nebude.

CZshare Placený účet Free
Vzdálený upload přes HTTP/FTP Ne Ne
Max. velikost souboru (upload) 2,2 GB 2,2 GB
Max. velikost souboru (download) 2,2 GB 2,2 GB
Úložný prostor Neomezený Neomezený
Množství stažitelných dat Dle kreditu Neomezené
Rychlost Neomezená Max. 340KB/s
Reklamy na webu Ne Ne
Dostupnost stažení Ihned Po zadání kódu
Stahování více souborů najednou Ano Ne
Navazování na přerušené stahování Ano Po omezenou dobu
Správa souborů a složek Ano Ano *
Přímé odkazy na soubory Ne Ne
* Uploadeři si mohou zaregistrovat účet, který nicméně může být bez kreditu. Mohou však využít třídění do složek.

+ Rychlost stahování
+ Cena za služby
+ Web bez reklam
+ Klient pro Windows
+ Bonusy za uploady

– Vzdálený upload se teprve chystá

CZshare

HellShare

  • Web: hellshare.cz
  • Platba: SMS, převod na účet, platební karta, PayPal

Pekelné stahování slibuje HellShare, který se výše uvedenému CZsharu v mnohém podobá. Podívejte se jenom na zápatí obou webů, podobnost nelze přehlédnout. Systém stahování de facto kopíruje předchozí službu, k registrovanému účtu lze přičítat kredit, ovšem možnosti placení jsou o poznání širší. SMS setrvává nejpřístupnějším způsobem pro lidi bez bankovního účtu, duo známé z CZsharu doplňují moderní prostředky: PayPal a platební karta. Platební systém PayPal se v Česku zase tolik nerozšířil, ale jistě jste o něm slyšeli. Zaplacení kartou považuji za nejsnazší a zároveň nejrychlejší způsob, jak si dobít kredit.

Ceny samotné už tak příznivě nevyhlíží, pomocí SMS o hodnotě 99 Kč obdržíte pouhých 14 GB. Nevyčerpaný kredit lze aspoň zpětně prodat a získat tak nějaké peníze nazpět. Bankovní převod vyjde na stejnou sumu jako použití platební karty, u obou způsobů lze zakoupit 500 GB za vysokou částku 1000 Kč. Ke kreditu samozřejmě přijdete i tady nahráváním obsahu. Za každých 100 MB dostanete 5 kreditů, ale musí jít o stažení z placeného účtu. 28000 kreditů prodáte za 200 Kč. Takže u HellShare se věci komplikují tím, že pojem kredit má zde více významů.

Stahování i nahrávání souborů usnadňuje pomocná aplikace pro Windows. Na hlavní stránku pekelného filehostingu se napojuje služba HellSpy. Žije na vlastní doméně, uživatelský účet nicméně funguje na obou webech. Nesnaží se skrývat obsah porušující autorská práva, na rovinu vám sděluje, že zde najdete filmy, hudbu a seriály. Vlastně jde o takový katalog HellSharu. Pokud máte na účtu kredit, nedostanete možnost stahovat zdarma s omezením, a to ani po odhlášení. U každého souboru vidíte jeho velikost, která se rovnou přepočítává na kredity platné v místním systému. Při přerušení stahování můžete akci opakovat a znovu se vám kredity neodečtou.

Oproti HellSpy, kde je prakticky znemožněno stahování zadarmo, lze získat adresu na nahraný obsah odkazující přímo na HellShare, kde nechybí ani sloty pro stahování bez kreditů. Každý člověk může takto stáhnout jeden soubor denně.

Upřímně, pekelná služba je hrozně zmatečná, nikde si nedává tu práci s tím, aby vám dostatečně vysvětlila situaci okolo kreditů (když už je musela zavést). Nijak jí nepřidává ani rozdělení na dva na oko samostatné weby. Ceny za přenesená data jsou vysoké, stahování zdarma skoro nemožné a PayPal hlásí dočasnou nedostupnost. Opravdu se divím, jak někdo ještě může takhle mizerné službě fandit.

HellShare Placený účet Free
Vzdálený upload přes HTTP/FTP Ne Ne
Max. velikost souboru (upload) ? ?
Max. velikost souboru (download) ? ?
Úložný prostor Neomezený Neomezený
Množství stažitelných dat Dle kreditu 1 soubor/den
Rychlost Neomezená Omezená
Reklamy na webu Ne Ne
Dostupnost stažení Ihned Po zadání kódu
Stahování více souborů najednou Ano Ne
Navazování na přerušené stahování Ano Ne
Správa souborů a složek Ano Ano *
Přímé odkazy na soubory Ne Ne
* Uploadeři si mohou zaregistrovat účet, který nicméně může být bez kreditu. Mohou však využít třídění do složek.

+ Web bez reklam
+ Klient pro Windows
+ Vydělávání na uploadech
+ Historie stahování

– Velmi omezené stahování zdarma
– Vysoké ceny kreditu
– Zmatečný web

HellShare

Ulož.to; Share-rapid

Ulož.to

  • Web: uloz.to
  • Platba: SMS, převod na účet, platební karta

Když dneska většina českých obyvatel hledá nějaký film či seriál, sáhne automaticky po Ulož.to. Přehledné vyhledávání prozradí parametry nahraného souboru a skoro pokaždé můžete ihned zahájit přenos. Podobně jako jeho dva konkurenti využívá systém bezplatného stahování s omezeným počtem slotů. Při jejich plném vytížení se ke stahování nedostanete, dokud se nějaké místo neuvolní. To se na Ulož.to naštestí stává málokdy. Většinou tak dostanete možnost si cokoliv stáhnout docela svižně i zadarmo. Nemusíte mít ani koupený kredit, po prosté registraci se rychlostní limit zvýší na 300 kB/s. Jinak můžete stahovat celý den, brzdit vás budou leda plné bezplatné sloty a uvedený limit (a tradiční zadávání kódu).

Nápověda je zpracovaná formou wiki a najdete v ní všechno, co potřebujete vědět, dokonce i videonávody. Ke správě souborů vám poslouží program pro Windows, takže nebudete muset všechno řešit přes webové rozhraní. K tomu vám stačí registrace, pokud si zaplatíte za nějaký ten kredit, zpřístupní se vám všechny soubory ihned i bez kódů. A bez omezení rychlosti. Reklama se na webu zobrazuje všem bez výjimky. Nákup kreditů vypadá podobně jako u HellShare, ceny naneštěstí nejsou zrovna příznivé. CZshare na českém trhu zkrátka jen tak někdo nepřekoná.

Například za deset korun si objednáte 150 MB, nejvyšší tarif vám nabídne za 1000 Kč 340 GB dat, které budete ze serveru moci přenést. Platby mezi 10 a 99 korunami probíhají přes SMS, dražší transakce obstará jedině platební karta, eventuálně bankovní převod. Partnerský program dorazil také na Ulož.to, za populární uploady stažené VIP účtem vám systém přidělí kredit o velikosti 5 % ze staženého souboru. Kredity ale můžete sbírat i za reklamní pruhy umístěné na vašich stránkách a za sdílení odkazu na nakupování kreditu. Dalším bonus pro VIP uživatele představuje interní pošta, která ale působí poměrně zbytečně.

Vedle klienta pro operační systém poskytovatel služby nabízí doplněk pro komunikátor Miranda IM. S ním pošlete soubor přes Ulož.to, aniž byste museli otevřít prohlížeč. Za zmínku stojí i sekce Ulož.to LIVE, kde videa místo stažení rovnou přehrajete. Prostřednictvím Ulož.to dokonce stáhnete soubory z RapidShare, ovšem jen za nakoupený kredit.

Ulož.to VIP uživatel Registrovaný už. Neregistrovaný už.
Vzdálený upload přes HTTP/FTP Ne Ne Ne
Max. velikost souboru (upload) 2 GB 2 GB 2 GB
Max. velikost souboru (download) 2 GB 2 GB 2 GB
Úložný prostor Neomezený Neomezený Neomezený
Množství stažitelných dat Dle kreditu Neomezené Neomezené
Rychlost Neomezená 300 kB/s 150 kB/s
Reklamy na webu Ano Ano Ano
Dostupnost stažení Ihned Po zadání kódu Po zadání kódu
Stahování více souborů najednou Ano Ne Ne
Navazování na přerušené stahování Ano Ne Ne
Správa souborů a složek Ano Ano Ne
Přímé odkazy na soubory Ne Ne Ne

+ Klient pro Windows
+ Poměrně benevolentní stahování zdarma
+ Vysoký počet nahraných souborů
+ Přehledná nápověda
+ Doplněk pro Mirandu IM
+ Stahování z RapidShare

– Cena za kredit
– Reklamy na webu

Ulož.to

Share-rapid

  • Web: share-rapid.cz
  • Platba: SMS, převod na účet, IB4 (clearingové centrum)

Výskyt velmi podobných kreditových systémů konečně nabourává aspoň jeden filehosting. Nechutný název (vážně se všechno musí v názvu co nejvíce podobat nesmrtelnému vzoru RapidShare?) nechme na pokoji, raději se zaměřme na cenovou nabídku. Kredit nakupovat můžete, a to i tak nesmyslně malé množství jako 0,2 GB za 3 Kč. Nejvýhodněji vychází přirozeně nabídka nejvyšší, kdy za 3300 GB zaplatíte jeden tisíc korun. Mnohem zajímavěji vypadají paušální tarify, u nichž si předplatíte časové období, během něhož je na vás, jak jej využijete. Garantovaná rychlost problémem nebude, neexistující limity vás neomezí ani kdybyste stáhli celý internet za jediný den.

Sami si musíte odpovědět na otázku, zda se vám paušál vyplatí. Na roční předplatné si nachystejte bezmála šest tisíc korun. Za vaše peníze vám poskytovatel služby zaručuje garantovanou rychlost a přístupnost stahování kdykoli. Záleží taktéž na obsahu, která vám server může nabídnout. Na Share-rapid se v našich končinách nahrává dost často, docela bych se ale divil, kdybyste vůbec mohli dostatečně využít třeba onoho ročního paušálu. Za tyto peníze zde zřejmě nenajdete dostatek zajímavých souborů.

Velmi zamrzí nemožnost zdarma stahovat soubory přímo z webu. Ke všemu musíte používat SRDownloader. Alespoň, že kredit na stahování nepropadá. Budete se muset vypořádat s otřesným webem a přiloženým správcem stahování pro Windows. Každého nového uživatele služba obdaří třemi stahovacími sloty, což vám povolí až tři souběžné přenosy. Pokud neplatíte, omezená rychlost se rozloží mezi všechny vaše sloty. Obsah, kterého se nikdo nedotkne po třicet dní, automaticky umírá nehledě na typ účtu. Jen neregistrované uploady podléhají přísnějšímu měřítku, po pěti dnech od posledního stažení se soubor maže.

Prakticky za zmínění dále stojí jen výdělek pro uploadery, za stažení 1 GB vašich dat vám náleží odměna 0,05 Kč. Poskytovatel služby fatálně selhává v tom, aby vám prozradil, co za své peníze skutečně dostanete. Nemyslím teď jenom informaci o cenách za kreditu, mlží třeba o tom, kdy se vámi nahrané soubory odstraní. Na hlavní stránce píše, že je uchová i neomezeně. Nápověda vám zase řekne, že po 30 dnech neaktivní soubory končí. Neomezenou dobou tedy předpokládá, když o soubor projeví zájem alespoň jeden člověk během třicetidenní lhůty?

Share-rapid Paušální tarif Kreditní tarif Free
Vzdálený upload přes HTTP/FTP Ne Ne Ne
Max. velikost souboru (upload) 1 GB 1 GB 1 GB
Max. velikost souboru (download) 1 GB 1 GB 1 GB
Úložný prostor Neomezený Neomezený Neomezený
Množství stažitelných dat Neomezené Dle kreditu Neomezené
Rychlost Neomezená Neomezená Omezená
Reklamy na webu Ne Ne Ne
Dostupnost stažení Ihned Ihned Ihned
Stahování více souborů najednou Ano Ano Ano
Navazování na přerušené stahování Ano * Ano * Ano *
Správa souborů a složek Ano Ano Ano **
Přímé odkazy na soubory Ne Ne Ne
* Stahování lze navázat při použití programu SRDownloader.
** Uploadeři si mohou zaregistrovat účet, který nicméně může být bez kreditu. Mohou však využít třídění do složek.

+ Klient pro Windows
+ Paušální tarif
+ Možnost výdělku

– Stahování zdarma jen přes externí program
– Otřesný web
– Mazání neaktivních souborů

share-rapid

Závěr; Tabulka s poměrem cen

Závěr

Prošli jsme čtyři populární české souborové hostingy a přes jejich vysoký počet není třeba se příliš rozmýšlet, pro který se rozhodnout. Pokud se budeme držet stahování zdarma, vychází nejlépe Ulož.to a CZshare. Oba se ohání dostatečnými rychlostmi stahování a poměrně velkým počtem slotů. HellShare vás drsně omezí jedním souborem na den, k tomu aplikuje rychlostní limity, takže jeho častější využití skoro nepřipadá v úvahu. Share-rapid vás zadarmo nenechá stahovat bez vlastního klienta pro Windows, což je dost nepříjemná komplikace.

Ceny bohužel většinou lidové nejsou, někdy stoupají do šílených výšin. CZshare a Share-rapid v tomto jasně vítězí. Klasický kreditový systém najdete u každé služby, jedině Share-rapid se snaží o inovaci a vydává se i paušální cestou. Co říkáte na neomezené stahování za necelých 200 Kč na měsíc? Jestli jej dokážete opravdu využít, jděte do paušálu. U tohoto hostingu by vás mohl ale naštvat nedostatek nahraného obsahu, to si pohlídejte.

Kreditní tarify – přehled CZshare HellShare Ulož.to Share-rapid
Min. velikost kreditu 1 GB 700 MB 150 MB 0,2 GB
Min. Cena kreditu 9 Kč 15 Kč 10 Kč 3 Kč
Max. velikost kreditu 350 GB 500 GB 340 GB 3300 GB
Max. cena kreditu 250 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč 999 Kč
Max. velikost souboru 2,2 GB ? 2 GB 1 GB
Vyhledávání souborů Ano Ano Ano Ano

České služby obecně nesou některé znaky, podle nichž je usvědčíte. Často totálně selhávají v propagaci placených účtů, dávají vám málo motivace si je zaplatit. Zahraniční filehostingy snad bez výjimky obsahují velkou porovnávací tabulku, z níž je jasné, jak se od sebe liší placené a neplacené účty.

WT100

V Česku se málokdy dozvíte, jaké podmínky si poskytovatel služby klade. Zatajují se informace, někdy si některé sekce webů protiřečí. Jako jeden z mála argumentů pro zpoplatnění stahování se vytahuje neomezená rychlost stahování. Kromě systému kreditů se u nás skoro nedá narazit na paušální tarify. Oproti zahraničním serverům ty české poskytují vyhledávání, což vám většinou ulehčí práci s hledáním odkazů všude možné po fórech, takže to považujme za klad. V zahraničí vědí, proč vyhledávání nepovolují. Víte to i vy?

Na jiné filehostingy přijde řeč zase někdy jindy, přežívá jich u nás opravdu hodně. A který byste si jako náhradu za RapidShare vybrali vy?