Hlavní navigace

HN: Česká televize chce koncesionářské poplatky i za mobily a tablety

27. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešní hospodářské noviny píší, že Česká televize chce v budoucnu vybírat koncesionářské poplatky v domácnostech i za mobily a tablety. Šéf ČT Petr Dvořák lobbuje za změny v legislativě a ministerstvo kultury už připravuje novelu zákona, která by sledování televize přes internet posadilo do stejné úrovně jako běžné vysílání. Prý už od roku 2017.

Způsob, který dnes máme, opomíjí, že existuje čím dál větší skupina diváků, která sice sleduje televizi, ale ne prostřednictvím obrazovky, jak říká zákon, ale z tabletů, telefonů. To není spravedlivé, ostatní na ně přispívají,“ říká šéf ČT Petr Dvořák.

 

Aktuální poplatek za televizi činí 135 korun měsíčně. Ještě v roce 2009 bylo evidováno 3 639 000 televizních přijímačů, loni jich bylo o sto tisíc méně. Ubývá koncesionářů, ale přibývá majitelů chytrých zařízení, na kterých se dá televize sledovat také. Avšak zatím ne plnohodnotně.

Česká televize vysílá živě přes internet jen vybrané pořady vlastní tvorby, ty pak také uchovává v archivu (iVysílání). Jenže aby se příjem na mobilu mohl rovnat tomu klasickému v televizi, musela by ČT přes internet vysílat veškerý obsah. A to často neumožňují práva, případně jsou dražší. V souvislosti se změnami v zákoně Dvořák zvažuje, že by ČT mohla spustit také speciální internetový kanál.