Hlavní navigace

Holografický disk s kapacitou 1 TB

2. 10. 2009

Sdílet

 Autor: Redakce

Do dvou až tří let by se na trhu měly objevit holografické disky s kapacitou 1 TB, v originále Holographic Versatile Disc (HVD). Dobrou zprávou je, že by tyto disky měly jít po drobné úpravě (doufejme že jen firmwarové) číst iv dnešních Blu-ray přehrávačích.

Holografické mechaniky by měly mít přístupovou dobu kolem 3 ms a rychlost přenosu by měla dosahovat pětinásobku dnešních DVD. Teoreticky by to mělo znamenat, že přenosová rychlost u HVD by měla dosahovat až na 105,65 MB/s oproti 21,13 MB/s u DVD. Zapsání holografického disku by tak nemělo trvat déle, než necelé tři hodiny. Nový typ média bude as ideálním kandidátem na univerzální nosič 3D filmů, s jejichž nástupem se v blízké době počítá.

ICTS24

Společnost GE, která za vývojem tohoto disku stojí, předpokládá licencování technologie pro ostatní výrobce již ve velmi blízké době, což by mělo umožnit výrobu mechanik i stolních přehrávačů pro tento druh médií. Uvedení HVD zařízení a disků by dále mohlo mít i další pozitivní efekt v tom, že by měly výrazně klesnout ceny Blu-ray přehrávačů a médií. Cena holografického disku by se mohla pohybovat kolem 100 USD, což by znamenalo velmi příznivou cenu za 1 GB dat – konkrétně 10 centů (kolem 2 Kč/GB).

Zdroj: VR-Zone

Autor článku