Hlavní navigace

Hondo představeno. AMD doufá, že se uchytí v tabletech s Windows 8

9. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úspornou procesorovou architekturu Bobcat přivedlo AMD na svět coby svou odpověď na procesory Atom od Intelu, které dominovaly tehdy populárním netbookům. Bobcat a platforma Brazos byly ale uvedeny právě v momentu, kdy se módní vlna zlomila a místo laciných subnotebooků najednou každého zajímaly jenom tablety. Pro nový trh muselo tedy AMD spotřebu ještě snížit – výsledkem úprav měl být čip nazvaný Hondo. Nyní je toto APU pro tablety konečně hotovo a AMD ho oficiálně uvádí.

Hned na začátek je třeba podotknout, že to docela trvalo. 40nm čip Brazos brzy oslaví druhé narozeniny a o přípravě varianty Hondo jsme informovali již loni v létě. Ať už jsou ale důvody zdržení jakékoliv, vydává se Hondo do světa až nyní, společně se systémem Windows 8 a pro něj určenými tablety. V těch má šanci zazářit, neboť na rozdíl od čipů ARM je kompatibilní s veškerým existujícím softwarem pro Windows.

Hondo je zatím v nabídce firmy zastoupeno jediným modelem s označením Z-60. Svou konfigurací je velmi podobný 9W netbookovému C-50, ovšem jeho TDP činí pouhých 4,5 W. Čip má dvě jádra taktovaná na 1 GHz. Grafické jádro Radeon HD 6250 má pak klasicky 80 stream procesorů s frekvencí 275 MHz. Ani procesor, ani grafika zřejmě nepodporují turbo, což je z hlediska jednovláknové zátěže docela smůla. Paměťový řadič je stavěn na frekvenci 1066 MHz. Hondo není procesorem typu SoC, potřebuje tedy jižní můstek. Přidružený čip A55T má ovšem relativně nízké TDP – údajně okolo 1 W.

AMD uvádí Z-60, APU pro tablety   AMD uvádí Z-60, APU pro tablety AMD uvádí Z-60, APU pro tablety

Výrobní proces zůstává stejný (40 nm u TSMC); spotřeba byla snížena díky ořezání výbavy čipu o nepotřebné části. Hondo se rozloučilo například s analogovým video výstupem, částí portů USB a SATA (z těch zbyl jediný pro připojení SSD). Snížena byla například také propustnost mezi APU a jižním můstkem, údajně také byly deaktivovány řadiče PCI Express v obou čipech. Rozšiřující hardware (například pro bezdrátové technologie) se místo toho bude připojovat pomocí sběrnice USB.

Spotřeba platformy by měla být dostatečně nízká pro pasivní chlazení. TDP je sice nastaveno na 4,5 W, v provozu si však čip většinou řekne o méně. Referenční návrh tabletu přímo od AMD tak například při přehrávání videa v HD rozlišení celý spotřebovává 4,79 W, z čehož jen 1,57 W jde na vrub samotnému Z-60. Jižní můstek v této situaci odebírá 0,68 W a 2,54 W připadá na zbytek systému, zejména asi obrazovku.

Při nečinnosti Z-60 spotřebovává 0,75 W, při brouzdání internetem 1,12 W. AMD se podobně jako u notebookových APU marketingově ohání celodenní výdrží, což dle slajdů znamená buď 10 hodin nicnedělání, 8 hodin internetu, nebo 6 hodin videa. U sériově vyráběných zařízení různých výrobců se však hodnoty pochopitelně budou lišit. Platforma jinak má podporovat i nepřerušené připojení k síti i v režimu standby.

 

MMF24

Kdo na Hondo vsadí a tablety s čipem AMD uvede, zatím nevíme. Uvidíme, zda se nějaký takový tablet objeví hned při uvedení Windows 8, či zda to prvním vlaštovkám bude trvat déle. Lze asi čekat, že většina zařízení pro nový systém od Microsoftu bude používat čipy Atom. Hondo by proti nim mohlo mít o něco horší výdrž na akumulátor, v grafickém výkonu bude ale pravděpodobně s přehledem vítězit. V tabletech určených i k lehkému hraní by se tedy mohlo dobře uplatnit.

Zdroje: AMD, Engadget, SemiAccurate