Hlavní navigace

Horká novinka: Toshiba právě představila minibook NB100

22. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minibook Toshiba NB100

Minibook Toshiba NB100 je devítipalcový model, který je svými půdorysnými rozměry srovnatelný s Asusem Eee PC 901. Proto stejně jako on disponuje Toshiba menší klávesnicí, tudíž si na ni budete muset chvíli zvykat. Klávesnice je tedy menší než ta použitá například u Aceru Aspire One nebo MSI Wind, avšak v podstatě stejná, jako u již zmíněného Eee PC 901 nebo třeba nového Amila Mini od společnosti Fujitsu-Siemens Computers. (Můj osobní odhad je, že je klávesnice na 100% stejná, jako u Amila Mini, pozn. VJ)

Notebook NB100 bude dostupný ve dvou vaiantách: Linuxové (operační systém Ubuntu Netbook Remix) a Windowsové, každá z verzí bude k dispozici ve třech barevných provedeních, které můžete vidět na první fotografii.

Použitý systém Ubuntu můžete sami vyzkoušet, verze Netbook Remix je běžně dostupná ke stažení ze stránek Ubuntu. Jedná se o běžnou distribuce, navíc doplněnou o elegantní spouštěč a organizér aplikací. Více si ji můžete prohlédnout na fotografiích ve fotogalerii. Je obrovská škoda, že verze s Linuxem je dodávána pouze s 512 MB operační paměti, která rychlému běhu vůbec nepomáhá.

Půdorysné rozměry přsahuje akumulátor. Ten je čtyřčlánkový (konkurence nabízí v základní konfiguraci povětšinou akumulátor tříčlánkový), jeho kapacita je 38 Wh a slibuje až čtyři hodiny výdrže při běžné kancelářské práci.

Technické parametry ve zkratce:

  • procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz)
  • paměť 512 MB DDR2 (Linux), 1 GB DDR2 (Windows)
  • disk 80 GB (Linux), 120 GB (Windows), oba SATA, 5 400 ot./min
  • grafika Intel GMA950
  • komunikace LAN 10/100,  Wi-Fi 802.11b/g (+ Bluetooth 2.1 u Windows modelu)
  • konektory 3x USB 2.0, SD/SDHC/MS/MS Pro/MMC čtečka, audio, D-SUB
  • baterie LI-Ion, 4 článková (až 206 minut)
  • rozměry 225 x 191 x 29,5 mm
  • hmotnost 1 050 g
  • cena 10 398 korun (Windows)

Dílenské zpracování je velmi dobré (jak můžete ostatně vidět na videu v další kapitole), panty jsou pevné a nikde nic nevrže. Drobnou výhradu mám jen k touchpadu, jehož tlačítka jsou zapuštěna a velmi špatně se používají. Tak špatně, že raději budete při práci používat klepnutím prstem na dotykovou plochu.

Toshiba NB100 je další devítipalcový minibook na trhu, jehož cena je ve srovnání s konkurencí spíše vyšší. Jedná se však o novinku a můžeme tak předpokládat, že ještě klesne. Svými rozměry i výbavou je plně srovnatelný s již zmíněným Amilem Mini od FSC, který se však včetně Windows XP prodává téměř o dva tisíce levněji. Na podrobné soudy je ještě brzy, více uvidíme po podrobné recenzi.

Exkluzivní videopohled

Pokud vás minibook Toshiba NB100 zaujal, jistě si jej chcete prohlédnout také na videu přímo z tiskové konference:

Minibook Toshiba NB100 from Vlada Janecek on Vimeo.

Kompletní fotogalerie

CS24