Hlavní navigace

HP EliteBok 6930p: vydrží opravdu celý den?

9. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + mechanické provedení a dílenksé zpracování
 + rychlý SSD disk
 + i s druhým akumulátorem není těžký

 - kde je digitální videovýstup?
 - dotekové ovládání hlasitosti
 - příliš svítivé diody

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo P8600(2,4 GHz, 3 MB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 4 GB
Pevný disk/rychlost 80 GB / SSD
Displej rozměry/rozlišení 14,1" / 1 280 x 800
Rozměry 331 x 243 x 31 mm
Hmotnost 2,32 kg (+0,814 kg přídavný akumulátor)
Cena 50 444 Kč

Úvod, vzhled

Víte, ono to s tou čtyřiadvacetihodinovou výdrží není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. HP nevyrobil tak úsporný notebook, který by s běžnou baterií vydržel takhle dlouho pracovat. Kdepak, rozhodl se celý problém vyřešit z opačné strany: pokud nedokážeme vestavět dostatečně velkou baterii do notebooku, přidáme ji k notebooku jako doplňkovou.

Elegantní i s outěžkem

Ladnost a elegance. Tak bychom mohli HP EliteBook 6930p velmi krátce charakterizovat. Jak je již u pracovních notebooků velmi dobrým zvykem, jedná se o elegantní zařízení bez zbytečných křivek, lesklých povrchů a křiklavých barevných kombinací.

Stříbrná barva je vhodně kombinována s černými doplňky. Černá je například klávesnice, plocha touchpadu i rám okolo displeje, zbývající části s výjimkou spodní strany je naopak provedena ve stříbře.
Stavové světelné indikátory jsou umístěny v přední hraně notebooku a jsou až neuvěřitelně svítivé. O ovládání hlasitosti a dalších funkcí se stará mnou nenáviděný dotykový pás pod displejem. Proč jen výrobci nemají rádi klasická tlačítka a namísto nich osazují nepřesné dotykové plošky?

HP EliteBook 6930p je vhodný také pro práci v noci. Výrobce zde sice nesáhnul po plně podsvícené klávesnici, kterou v této cenové kategorii běžně nabízí například notebooku MacBook Pro společnosti Apple, ale přiklonil se k řešení alá Lenovo, kdy použil pro osvětlení klávesnice malé světélko vestavěné do horní části rámu displeje. Lampička je dostatečně svítivá a najdete ji pod nenápadnou výklopnou krytkou.

Klávesnice, porty

Je zkrátka velká

Touchpad i Trackpoint: to jsou ovládací prvky, které by měly být na každém pořádném notebooku a jejich společné použití je velmi užitečné. Zatímco Touchpad je praktičtější při použití notebooku na pracovním stole, Trackpad pak přivítáte na cestách, především při držení stroje na kolenou.

Dotyková ploška touchpadu je výrazně zapuštěn pod okolní plochu palmrestu, dvojice tlačítek je pak výrazněji vyvýšená a jejich stisk je opravdu výrazný s dlouhým vedením. Trackpad je tlakocitlivý a lze jej tak použít coby náhrady levého tlačítka myši.

Klávesnice je velmi pohodlná, klávesy mají obvyklou velikost, ergonomické uspořádání, tichý provoz i jistý stisk i dohmat. HP zkrátka dokázal, že umí zkonstruovat opravdu výborný psací nástroj.

Připravte se na standard

Konektorová výbava zahrnuje tři USB porty (dva na levém boku a jeden na boku pravém), analogový modem s konektorem RJ11, zdířku konektoru RJ45 gigabitové síťové karty, slotem pro karty ExpressCard/54, kombinovanou čtečku paměťových karet, malý FireWire 400 portem a dvojici zvukových konektorů.

A věřili byste, že notebook za padesát tisíc nedisponuje digitálním videovýstupem?

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Máme rádi matnou

Displej je krásně matný a je radost na něm pracovat. Jeho úhlopříčka 14,1 poskytuje prostor pro 1 280 x 800 obrazových bodů, což není pro tuto velikost právě nejlepší rozlišení - běžně je totiž střetáváme na displeje o celý palec menší. Naštěstí si lze při nákupu notebooku připlatit také za větší rozlišení.

Displej je podsvícen pomocí LED diod. Díky tomu je podsvícení rovnoměrné a současně i dostatečně jasné při nastavení maximální hodnoty. Při nejnižší úrovni podsvícení je však displej čitelný jen obtížně a uspokojivě lze na něm v tomto režimu pracovat pouze v tmavé místnosti.

Dvojice klasických reproduktorů umístěných v přední hraně notebooku hrají zcel standardně, o žádnou hi-fi kvalitu zde nejde.

Disk, Bleskodisk

Když pracujete s elegantním EliteBookem 6930p, nemůžete si nevšimnout až překvapivé svižnosti operačního systému i aplikací - vsadím se, že na okamžité reakce nejste u použitého operačního systému Microsoft Windows Vista příliš zvyklí Tajemstvím této svižnosti je použitý pevný disk.

Ten totiž není vůbec pevný, tedy mechanický, ale paměťový: SSD disk X25-M od společnosti Intel patří v současnosti k tomu nejrychlejšímu, co můžete v notebooku mít, několikanásobně převyšuje rychlost i těch nejlepších stolních pevných disků. Jeho kapacita je 80 GB, což je pro mobilní počítač více než dostatečná velikost.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Stále ten disk

Výkon notebooku plně odpovídá použitým komponentům. Procesor Intel Core 2 Duo P8600 taktovaný na frekvenci 2,4 GHz má k dispozici 2 GB operační paměti typu DDR2. Zatímco všechny výsledky diskových testů významně urychluje použitý SSD disk, grafickým naopak příliš nepřidává integrovaná grafická karta od Intelu. Pro běžnou kancelářskou práci i hraní starších her plně postačuje, pro vyšší herní výkon pak raději rovnou zakupte verzi notebooku s dedikovatnou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD3450.

Ticho po pěšině

Díky použitému SSD disk patří EliteBook 6930p mezi nejtišší notebooky ve své třídě. Při běžném zatížení je zcela bezhlučný, ventilátor chlazení se spouští pouze vyjímečně. V zátěži se však o své slovo přihlásí a dosahuje hlukové úrovně běžné pro notebooků své třídy.

Teplota těla notebooku je spíše nižší než je běžné, k přehřívání nedochází ani při delší zátěži. Nasávání i výstup vzduchu je umístěn ergonomicky mimo prostory, ve kterých se při běžné práci vyskytují ruce uživatele.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Datujte na cestách

Bezdrátová karta s čipsetem 5300 od Intelu je sázkou na jistotu. Nabízí bezproblémovou konektivitou ve Wi-Fi sítích standardů IEEE 802.11a/g/n, výtečnou přenosovou rychlost při všech režimech vhodně doplňuje také v rámu umístěné antény pro slušnou citlivost.

Zatímco podpora pro Bluetooth (zde ve verzi 2.1 včetně rozšíření EDR) je dnes již standardním vybavením i u nejlevějších mininotebooků, v notebooku HP 6930p však kromě něj najdeme také podporu mobilních sítí třetí generace. Stačí tedy do notebooku vložit simkartu s datovým tarifem a být tak on-line téměř všude.

Tak kolik, celý den?

Notebook HP EliteBook 6930p je vybaven dvěma akumulátory. Vnitřní akumulátor disponuje kapacitou 55 Wh, vnější pak nabídne výdrž 95 Wh. Celkem má notebook k dispozici 150 Wh akumulátorové kapacity.

Externí akumulátor nepatří k nejmenším, i tak ale nejde o žádnou obludu. Připíná se na spodní část notebooku v jeho zadní části a při práci příliš nepřekáží. Navíc funguje jako jednoduchý podstavec, protože o několik málo centimetrů zvedá zadní část notebooku a klávesnice tak dostane přirozenější sklon. Hmotnost přídavného akumulátoru je 814 gramů a hmotnost celé sestavy jen o málo přesáhne ještě přijatelné tři kilogramy.

Dokáže však nabídnou slibovanou 24hodinovou výdrž? Ano, dokáže, ale v praxi jej nevyužijete a ani nám se nepodařilo k této hodnotě přiblížit.


Abyste rozuměli: abyste dosáhli této rekordní výdrže, nesměli byste na notebooku nic dělat (no dobrá, pohybovat kurzorem myši můžete) a museli byste mít staženu úroveň podsvícení displeje na naprosto minimální hodnotu. V tomto funkčním režimu se spotřeba notebooku pohybuje okolo hodnoty 7 W, k čemu přispívá především spící pevný disk.

Jakmile začnete na notebooku pracovat, začne se výdrž výrazně snižovat. Při našem testu kancelářské výdrže, kdy máme podsvícení displeje na poloviční hodnotě, v pravidelných intervalech pracujeme s daty na disku a po každé hodině a půl práce notebook vypneme a opět zapneme, jsme se dostali na výdrž 18 hodin (průměrná spotřeba 9 W), při testu webového použití jsme naměřili 16 hodin (průměrná spotřeba 10 W). Nejhůře dopadl multimediální test se svými dvanácti hodinami přehrávání filmů (průměrná spotřeba 12,5 W).

I tak je výdrž ve všech oblastech velmi slušná a lze tak tento notebook doporučit všem, kteří potřebují na cestách vydržet bez napájení opravdu dlouho.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Sázka na linux

Podpora pro alternativní operační systémy je velmi dobrá, Linux je na notebooku HP EliteBook 6930p plně funkční. Problémem není ani bezdrátová síťová karta, rozchodit se mi s aktuálním distribučním jádrem z Ubuntu i vestavěný 3G modem. Dříve problémová grafická karta od Intelu již také funguje bez zjistitelných problémů.

Právě tato grafická karta však na druhé straně zarmoutí všechny, kteří si pohrávali s myšlenkou nainstalovat na EliteBook 6930p upravenou verzi systému Mac OS X: ovladače pro ni nejsou a vzhledem k tomu, že Apple u svých modelů zcela integrovaná grafická řešení Intelu opustil ani v dohledné době nebude.

Bezpečnost především

Standardní verze operačního systému Microsoft Windows Vista Business je doplněnou celou skupinou doplňkových aplikací: HP ProtectTools, TPM Embedded Security, HP Spare Key, HP Disk Sanitizer, Enhanced Drive Lock, Credential Manager a zkušební verze bezpečnostního balíku McAfee Security Solution.

Prostě vydrží

Ačkoli při praktickém testu nedokázal HP EliteBook 6930p splnit vše, co slíbil, jedná se o velmi vhodný stroj pro všechny cesťáky. Je elegantní, velmi bytelně provedený, s výbornou výbavou i možnostmi rozšíření a s přídavnou baterií i nadstandardní výdrží. Za jeho vyšší cenou pak musíme spatřovat především rychlý SSD disk, přídavný akumulátor se samostatně prodává za pouhé dva a půl tisíce korun.

Kompletní fotogalerie

CS24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

HP EliteBook 6930p

Cena 50 444 Kč 
Zapůjčil HP (www.hp.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2)
 Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR2 800)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 4 GB
 Pevný disk (velikost) 80GB
 Pevný disk (rychlost) SSD
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) Optiarc AD-7561S
 Optická mechanika (rychlost) nezjištěno
 Velikost displeje (palců) 14,1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 280 x 800
 Grafická karta Intel GMA 4500MHD
 Grafická paměť integrovaná až 128 MB
 Wi-Fi a/g/n
 Bluetooth 2.1 (+EDR)
 Mobilní komunikace 3G
 Operační systém Windows Vista Business
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x FireWire, 2x audio, 1x RJ11, 1x RJ45
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1× ExpressCard/54, 1×SD/MMC
Další funkce a vlastnosti 0,3 Mpx kamera, čtečka otisků prstů
Akumulátor Li-Ion, 55 Wh / 95 Wh
 Rozměry 331 x 243 x 31 mm
 Hmotnost 2 320 g (+ 814 g přídavný akumulátor)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) neměřeno
3DMark03 (body) 2 019
3DMark05 (body) 1 382
3DMark06 (body) 868
PCMark05 (body) 5 147
HDTune (MB/s; ms) 175,9; 6,9
CrystalDiskMark (MB/s) 201 (čtení); 192 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 0:54
Cinebench R10 (body) neměřeno
Sandra 2009 (procesor, body) 18 993
Sandra 2009 (multimédia, body) 33 243
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 4,98 GB/s
Výdrž web* (čas) 16:24
Výdrž kancelář** (čas) 18:02
Výdrž multimédia*** (čas) 12:31

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní