Hlavní navigace

HP Mini-Note 2133: exkluzivní trpaslík

14. 6. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

HP na to jde jinak

Je docela podivné, že Mini-Note 2133 patří do kategorie business produktů, ačkoliv si jej zřejmě představíte spíše u jiného druhu uživatelů. Přívlastkem Mini-Note uvedl nový trend v značení HP business produktů, které budou dle své výjimečnosti získávat i jiné značení - například špičkový EliteBook, což bude označení pro nejlepší business notebooky.  Mini-Note se od ostatních notebooků HP docela radikálně odlišuje nejen velikostí, ale i designem či použitými komponenty.

Jde na to jinak

Když srovnáme Mini-Note 2133 s Asus Eee PC 900 nebo i 901, tak se nelze ubránit dojmu, že HP patří do zcela jiné třídy, i když má podobné rozměry a parametry výbavy. Tento dojem evokuje nejen design, ale i použité materiály či výbava vstupů a výstupů. HP Mini-Note jednoduše není tak kompromisní a zaměřen na minimální cenu jako Eee PC a jeho následovníci, což může zaujmout i jiný typ zákazníků.

   

Příslušnost k největšímu výrobci počítačů na světě mu přináší výhody v servisních podmínkách - rozšiřitelnost záruky až na 5 let NBD servisu na místě instalace i s krytím náhodného poškození si k MSI Wind ani Asus Eee PC jednoduše nekoupíte.

S kvalitním tělem a velkou klávesnicí

Od již zaběhlého konceptu malého levného počítače stylu Asus Eee PC se HP Mini-Note 2133 odlišuje hned v několika oblastech. Nejvýraznější bude zřejmě kvalita a pevnost těla, které by mělo být vyztuženo magnéziovým rámem. Rozměrově sice nepatří k těm zcela nejmenším, větší šířku však ospravedlňuje docela velká klávesnice, která dorostla až do 92% standardní velikosti.


Srovnání velikosti HP Mini-note 2133 proti běžnému 15,4" notebooku (HP 6730s)

Rychlost i pohodlí při psaní bude jistě mnohem větší nežli u klávesnice Eee PC 70x a 90x, které nejsou právě nejvhodnější pro psavce. Zřejmou nevýhodou široké klávesnice v úzkém těle je bohužel velmi úzký prostor pro oporu dlaní. Celková rychlost psaní na větší klávesnici nahrává uživatelům, kteří píší hmatovou metodou, nebo-li "všemi deseti" - ti jsou schopni na klávesnici této velikosti zvládnout téměř stejnou rychlost jako na běžných klávesnicích.

Velmi úzký prostor pod klávesnicí si vyžádal i použití netradičního touchpadu, který má tlačítka umístěné po stranách namísto obvyklé pozice pod dotykovou plochou. Zvolené rozmístění není ideální - pro práci s touchpadem bude potřeba použít obě ruce.

Vyšší hmotnost i odolnost

Také povrch těla by měl být odolný díky použití hliníku a klávesnici ochrání technologie DuraKeys, která zabrání otěru popisků. Tyto vlastnosti se negativně podepsali na hmotnosti, která začíná v nejnižší konfiguraci na 1,19 kg a končit bude zřejmě až kolem 1,3 kg v dražších verzích. Nelze sice říct, že by byl "těžký" ale proti 1 kg původního Eeečka je tento nárůst docela znatelný.


Webová kamera není ve všech konfiguracích a v případě nepřítomnosti její místo zabere logo HP

O lepší odolnost se stará i ochrana pevného disku, který je u Mini-Note ve většině konfigurací klasický. V takto levném a malém notebooku se proto používá i snímač akcelerace, který ochrání disk proti poškození při pádu a jiných nebezpečných situacích. Inženýři mysleli dokonce na i na displej, který by měl být vybaven povrchem odolným proti škrábancům a nezapomnělo se ani na klávesnici, která pro změnu odolává vodě.[pagebreak title=Odlišnější než se zdá]

Rozšiřitelnost na úrovni

Nevídanou specialitou výbavy je i ExpressCard slot, díky kterému lze rozšířit možnosti Mini-Note 2133 velmi jednoduše i bez bastlení. Například chybějící GSM modul, který není volitelně dostupný v žádné konfiguraci, si do ExpressCard slotu pořídíte od operátora velmi jednoduše, stejně jako televizní tuner nebo jiné zařízení. Tyto možnosti částečně ospravedlňují přítomnost pouhé dvojice USB portů.

Zajímavé jsou i možnosti osazení disků. Tělo Mini-Note 2133 může nést velmi variabilní kombinaci - od 4 GB SSD disku až po klasický pevný disk s kapacitou 160 GB a rychlostí otáčení ploten až 7 200 otáček/min. - zatím ale není určeno, které konfigurace budou v ČR dostupné.

S motorem VIA

HP se od konkurence vymyká i v zásadním rozhodnutí o použité platformě - základem Mini-Note 2133 jsou komponenty VIA. Procesor VIA C7-M ULV s frekvencí 1,0 až 1,6 GHz s čipovou sadou VIA CN896NB a grafickým čipem VIA Chrome 9 HC. Z masových výrobců je v tomto kroku HP osamocené a jen těžko odhadovat, co bylo jeho důvodem.

 

Použitý procesor totiž neoplývá oslnivým výkonem a ani spotřebou - tedy alespoň ve srovnání s Intel Atom, který najdete ve většině konkurentů. Konkurenceschopný procesor VIA je až nedávno uvedený Nano s výrazně lepším výkonem i spotřebou (ve srovnání s C7-M).

Docela překvapivá je i volba operačního systému, kterým je u většiny konfigurací Windows Vista. U těch lépe vybavených jde naštěstí o verzi Business, kterou lze bez problémů legálně přeinstalovat na Windows XP. Použitá grafika navíc nepodporuje akceleraci rozhraní Aero a dosáhla tak pouze na certifikaci Vista Basic.

Dle ohlasů ze zahraničí není Vista Business právě ideálním systémem pro takto vybavený stroj. Existuje i verze s Linuxem, pro kterou si HP zvolilo komerční SuSE Linux Enterprise Desktop 10 a prodává ji právě v nejlevnější konfiguraci.

S brutálním rozlišením

Aby těch exotických vlastností nebylo málo, tak se podíváme i na displej. Ten má sice úhlopříčkou obvyklou pro druhou generaci mini notebooků - tedy 8,9 palce, výrazně se však odlišuje v použitém rozlišení. WXGA neboli 1 280 × 768 bodů je mezi ostatními mini notebooky nejvíc a s ohledem na použitou úhlopříčku může být pro mnohé uživatele problém.

Hustota bodů je totiž radikálně vyšší nežli u všech běžných kombinací displejů pro notebooky - 27 582 bodů na palec čtvereční, což je téměř třikrát tolik než má nejrozšířenější 15,4" displej s rozlišením 1 280 × 800 bodů. Srovnání s dalšími úhlopříčkami najdete zde.


Maximální otevření displeje limituje konstrukce

Displej má navíc lesklý povrch, který by měl být sice docela odolný, dle ohlasů však tradičně zhoršuje použití v horších světelných podmínkách. Z pohledu designu je nedořešený i výrazný nepoměr mezi velikostí displeje a šířkou Mini-Note, který opticky zmenšuje plochu displeje. Alespoň že prostor po stranách našel využití a obsahuje reproduktory.

Pro středně dlouhé tratě

Zásadním parametrem pro mobilní mini počítače je samozřejmě výdrž na baterie. HP Mini-Note může být vybaven dvěma velikostmi baterií se 3 nebo 6ti články a kapacitou 28 nebo 55 Wh. Použití starších technologií VIA bohužel neumožňuje dosáhnout tak dobrou výdrž jakou slibuje Intel Atom nebo i VIA Nano - Mini-Note 2133 nevydrží pracovat na baterie déle než 3,5 až 4 hodiny s větší baterií při úsporném použití.


S větší baterií se rozšíří i profil Mini-Note

A nakonec něco pro ty, kteří jsou popisem vlastností Mini-Note 2133 zaujati natolik, že by jej možná chtěli i koupit. Na českém trhu by měl být dostupný začátkem srpna v dosud nespecifikovaných konfiguracích a s plnou lokalizací. Neoficiálně potvrzená je pouze minimální konfigurace, které bude zřejmě obsahovat SuSE Linux, 512 MB operační paměti, 1,0 GHz procesor a 3-článkovou baterii. S cenou, která by neměla přesáhnout částku, za kterou seženete nejlevnější HP 530 - tedy 10 tisíc korun. Na plnou recenzi se můžete těšit již za týden - testovací kousek dorazí do redakce ve středu.

ICTS24

       

Přejděte na kompletní test HP Mini-Note 2133