Hlavní navigace

HP Mini-note 2140: minibook jedna báseň

3. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

 Plusy a mínusy
 + kovové provedení
 + povedená klávesnice
 + rozšiřující sloty

 - lesklý a úzký displej
 - velký a těžký adaptér
 - hlučné chlazení

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB cache)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 576
Rozměry 261 x 166 x 27 mm
Hmotnost 1,19 kg
Cena 13 584 Kč

Novinka je po stránce vzhledu a provedení téměř totožná se starším modelem Mini-note 2133. Celá šasi notebooku je kovová, z broušeného hliníku je vyroben také kryt displeje. Plastu najdete na jeho těle jen málo, a to v okolí klávesnice a touchpadu.

Je hliníkový

Mininotebook HP 2140 se po stránce vzhledu opravdu povedl. Pevné a kompaktní tělo s velmi dobrou ergonomií hanbu rozhodně neudělá. Je sice těžší a tlustější než konkurenti, ale přesto patří do kategorie miniaturních notebooků.

Mini-Note má tuhý kořínek - HP proklamuje magnéziové šasi, čemuž by se s ohledem na pevnost a hmotnost těla dalo i věřit. Povrch z broušeného kovu a působí skutečně exkluzivně a na těle nenajdete ani žádný viditelný šroub. Pro přístup k vnitřku je nutné vyndat baterii, pod kterou je trojice šroubů pro uvolnění klávesnice. Pod ní je například slot pro paměť.

Klávesnice, porty

Pro ťukače ideální

A je to právě klávesnice, která se vývojářům opravdu povedla. Tlačítka jsou opravdu velká, takže ani s velkými prsty nebudete mít problém na ní psát. Lze jí vytknout pouze dvě věci: jednotlivé klávesy jsou hmatově obtížně rozpoznatelné, proto se příliš nehodí pro psaní všemi deseti - pokud ale své texty ťukáte několika prsty za doprovodu zraku, budete v sedmém nebi.

Druhým problémem jsou zvýšené hrany kláves, které při nošení vytvářejí otlaky přímo na displeji.

Touchpad se dobře používá, ergonomicky umístěná tlačítka jsou dostatečně oddělena od samotné dotykové plochy, jejich stisk je příjemně tichý. Praktické je také tlačítko pro operativní vypnutí touchpadu.

S velkým slotem

Mírně nad standardem se pohybuje konektorová výbava, která k běžným portům přidává plnohodnotný slot pro karty ExpressCard/54 (jako jediný v této kategorii). Rozšiřující USB konektory najdete na těle notebooku pouze dva, což je obrovská škoda.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Dvojí prokletí

K displeji budu mít výhrad asi nejvíce. Je překrytý velmi lesklým plastem, pro který je označení "jako zrcadlo" téměř urážkou zrcadel obyčejných. Druhým problémem je nízké vertikální rozlišení. Pánové vývojáři, pamatujte si: filmové rozlišení 16:9 je sympatické u velkého monitoru, ale na maličké úhlopříčce mininotebooku je k uzoufání.

Nejen že Windows neustále žlutou bublinou protestují proti nedostatečném rozlišení, ale i mnohé dialogy se na obrazovku zkrátka nevejdou. Dobrou zprávou by však měl být fakt, že v některých zemích bude možné si připlatit za displej s rozlišením vyšším.

Prostoru dostatek

Coby datové úložiště slouží klasický 160GB 2,5'' pevný SATA disk s rychlostí rotace ploten 5400 ot/min. V Čechách prozatím chybí konfigurace s SSD, na cizích trzích k dispozici jsou a není vyloučené, že se časem objeví i u nás. Optická mechanika pochopitelně součástí notebooku není, HP ji však nabízí jako volitelné příslušenství za příplatek.

Přenosové rychlosti jsou standardní pro tento typ pevných disků, pohybují se okolo hranice padesáti megabajtů za sekundu. Běžné jsou také hodnoty přístupové doby i teplota disku.

Výkon, provozní hluk a chlazení

S postarším srdcem

Za procesor zvolili u HP obligátní Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB). O další potřebné se stará postarší čipset Intel 945GSE Express, který v sobě mimo jiné obsahuje i integrovanou grafickou kartu GMA 950. Její výkon už opravdu stačí jen na kancelářskou práci, internet nebo video, na moderní hry raději rovnou zapomeňte. Do paměťového slotu jsou osazeny DDR2 paměti s kmitočtem 800MHz efektivně, k dispozici je 1 GB (s OS Win XP nebo Linux) nebo 2 GB (s Windows Vista).

Je škoda, že HP nesáhnul po novějším procesoru z rodiny Atomů: novější N280 nabídne sice nepatrně vyšší výkon, zato má však o poznání nižší spotřebu.

S vichrem o závod

HP Mini-note 2140 patří spíše k hlučnějším notebookům své třídy, jeho provozní teploty jsou však výrazně podprůměrné. Zato si však v zátěži umí opravdu pořádně zařvat. Hliníkové tělo zkrátka dělá při odvádění odpadního tepla od komponent skvělou práci a i v zátěží zůstává šasi příjemně chladné.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Broadcom v hrudi

Bezdrátová Wi-Fi karta s čipsetem od společnosti Broadcom patří k tomu lepšímu, co můžete v mininoteboocích najít. Vzhledem k hliníkovému víku displeje je anténa umístěna pod plastovým krytem v horní části víka a předvádí velmi slušnou citlivost na signál bezdrátové sítě. Jen je trochu více směrovější, než by bylo vhodné. Přenosové rychlost ve všech provozních režimech jsou stabilní a totéž platí také o Bluetooth modulu.

Velká cihla

Tříčlánkový akumulátor s kapacitou 28 Wh příliš výdrží neoslní, nabídne standardní tři hodiny při běžné kancelářské práci a dvě a půl hodiny sledování filmů. Hlučnost notebooku je snesitelná a provozní teploty jsou až překvapivě nízké.

Nabíječka je stále nepříjemně velká, zamrzí snad jen příliš silný a špatně skladný napájecí kabel.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

S alternativami počítá

Funkčnost notebooku pod aktuální verzí linuxové distribuce Ubuntu je bezchybný, všechen hardware funguje bez naprostých problémů včetně správné hibernace na disk i do operační paměti. Zamrzí jen, stejně jako u všech ostatních operačních systémů, příliš nízké vertikální rozlišení displeje. Moderní operační systémy a jejich grafická uživatelská prostředí zkrátka nepočítají s méně než šesti sty obrazovými body na výšku.

S velkým úspěchem lze na HP Mini-note 2140 nainstalovat a také provozovat upravenou verzi operačního systému Mac OS X. Potěší kompatibilní Wi-Fi karta včetně všech rozšiřujících konektorů, oželet naopak budete muset klasickou drátovou síť.

Trestuhodná Vista

Jestli jsem ale něco nepochopil, pak je to proč výrobce na notebook osazený relativně pomalým jednojádrovým procesorem instaluje Windows Vista ve verzi Bussines? Přestože je notebook vybaven dvěma gigabajty operační paměti, nemůžete s příliš svižným během počítat. Naštěstí v balení najdete také samostatné DVD s instalací Windows XP, které doporučuji použít.

Naštěstí u některých prodejců bude tento notebook dostupný nejen přímo s Windows XP (i když jen s jedním gigabajtem operační paměti), tak i s linuxovým operačním systémem SuSE Enterprise Linux.

Také všechny výkonnostní testy, které najdete jako již tradičně v poslední kapitole tohoto článku, jsou měřeny právě v prostředí operačního systému Windows XP, které činí notebook daleké lépe použitelný.

24 bodů ke zlaté

HP Mini-note 2140 je opravdu povedený mininotebook, jehož největší nevýhodou je nízké rozlišení displeje. U některých prodejců by však mělo být možné koupit tento notebook s displeje s vyšším rozlišením 1 366 x 768 (avšak za patřičný příplatek oproti standardní konfiguraci). Pro delší práci na cestách počítejte také s výměnou baterie za šestičlánkovou, která však z těla notebooku vyčuhuje ze spodní části.

Dlouho přemýšlím, zda notebooku dát či nedat redakční ocenění. Pokud by měl běžné rozlišení v poměrem stran 16:10, nebylo by proč váhat: nad ostatními drobnostmi by šlo mávnout rukou. Takhle ale ne, takhle zpotvořené rozlišení jen přidává více starostí než užitku.

Kompletní fotogalerie

CS24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

HP Mini-note 2140

Cena 13 584 Kč
Zapůjčil HP (www.hp.cz)
 
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB L2 cache)
 Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR2)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 10,1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 576 (lesklý)
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi a/b/g/n
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows Vista Business (v balení také XP Pro)
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio
 Počet USB portů 2
 Slot pro karty 1x SD/MMC, 1x ExpressCard/54
 Rozměry 261 x 166 x 27 mm
 Hmotnost 1 190 g (včetně akumulátoru)

Výsledky testů

3DMark01 (body) 3 011
3DMark03 (body) 739
3DMark05 (body) 254
3DMark06 (body) 130
PCMark05 (body) 1 726
HDTune (MB/s; ms) 49,2; 19,2
CrystalDiskMark (MB/s) 49,8 (čtení), 48,2 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:30,438
Cinebench R10 (body) 536 / 272
Sandra 2009 (procesor, body) 3 604
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 589
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,61
Výdrž web* (čas) 2:52
Výdrž kancelář** (čas) 3:12
Výdrž multimédia*** (čas) 2:41

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní