Hlavní navigace

HP OfficeJet 150 Mobile: přenosná multifunkce na baterky (recenze)

10. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

OfficeJet 150 se pyšní označením nejmenší multifunkční tiskárna na světě. Měří pouze 35,5 × 17,5 × 9 cm, což je sice téměř stejně, jako její předchůdkyně OfficeJet 100, ale to byla pouze tiskárna. HP do nového modelu vměstnal i skener a dotykový displej.

Parametry
Cena 8 500 až 9 500 Kč
Zapůjčil HP
HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One
mobilní inkoustová multifunkční tiskárna
funkce tisk, kopírování, skenování
papír až A4
podavač horní, 50 listů
rozlišení sken 300 a 600 dpi
hardware ARM9 procesor, 220 MHz; 64 MB
připojení USB, Bluetooth 2.0 EDR, PictBridge, SD karta
inkoust HP 98 Black (440s), HP 95 Tri-color (330s), HP 94 Black (500s), HP 97 Tri-color (560s), HP 99 Photo (95s)
měsíční zátěž 100 až 500 stran
rozměry a hmotnost 35,5 × 17,5 × 9 cm / 3,1 kg
baterie Lithium-iontový akumulátor, výdrž až 500 stran
příslušenství adaptér 65 W (USB kabel není v balení)
OS Windows XP/Vista/7, Mac OS X 10.5 a vyšší

Konstrukce novinky se kromě skeneru liší jen v drobnostech, ale například barevný dotykový displej je slušným vylepšením. Stříbrnočerný zaoblený design zůstává. Multifunkce má velmi kompaktní tvar a při svých malých rozměrech je jasné, že nebude mít integrovaný podavač papíru, respektive že by se dovnitř papír A4 ani nevešel.

Dotykový displej má rychlé volby pro tisk, kopírování a skenování. Můžete si zvolit kvalitu i zdroj dat, takže skenovat lze klidně na paměťovou kartu.

Po odklopení horního víka je pořeba ještě naklopit tento ovládací panel s dotykovým displejem. Do horního podavače se vejde zhruba padesát papírů A4. Výstup potištěného papíru je zepředu pod tenkou plastovou krytkou, která se při tisku otevře automaticky.

Z levé strany je slot na SD kartu, vzadu najdete dva USB porty. Jeden slouží pro připojení tiskárny k počítači (typ B) a druhý pro připojení fotoaparátu s funkcí PictBridge.

Zepředu pod panelem s displejem je vstup pro skener. Papír do něj musíte vkládat opatrně, je velmi snadné jej vložit nakřivo. Po vložení jej tiskárna zachytí a zeptá se vás, zda je papír vložen rovně. Což buď potvrdíte, nebo zamítnete a tiskárna vám jej vrátí. Málokdy se podaří vložit papír úplně rovně – při této konstrukci skeneru to ani jinak nejde, ale pro občasné domácí kopie to vůbec nevadí.

Z důležitých funkcí mi chybí jen automatický oboustranný tisk, ale v tak malém těle by to byl zřejmě problém. Pokud tisknete jen občas, nebude vám na této multifunkci nic chybět.

 

Bluetooth nebo kabelem?

Jelikož jde o přenosnou tiskárnu, nenajdete na ní síťový konektor. Jako síťovou ji lze používat jen s připojením do routeru či NASu. Její určení je však jiné – jde o stroj pro jednoho uživatele, který s ní bude cestovat

Tiskárnu si připojíte USB kabelem (není v balení) k notebooku, ale můžete také využít Bluetooth. A aby nebylo bezdrátů málo, OfficeJet 150 má akumulátor s výdrží až 500 stránek, takže nepotřebujete ani zásuvku.

Rozměrný adaptér. Nemusíte jej nosit sebou, tiskárna vydrží dlouho
Přístup k inkoustům pod přední krytkou
HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One

HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One

Tisk přes Bluetooth není bezprobémový. Z notebooku a Macu se nám podařilo připojit hned a bezdrátový tisk byl stejný jako přes USB, jen lehce pomalejší. Z mobilního telefonu už to tak snadné není. V podstatě se dařilo vytisknout jen obrázek typu JPG jeho odesláním přes Buetooth. Android hledá tiskárny přes Wi-Fi a iPhone zase preferuje AirPrint. Odeslání dokumentu na Bluetooth většině případů skončilo neúspěchem.

Existující sice (často placené) aplikace umožňující Androidu tisk přes Bluetooth, jenže nejsou příliš povedené, a tak si na tuto vymoženost ještě počkáme. Bluetooth tedy spolehlivě využijete hlavně z notebooku, ne z mobilu.

Rychlost, kvalita

Inkoustové náplně najdete pod krytkou dvě: černobílou a barevnou (se 3 barvami). Výtěžnost je podle výrobce zhruba 75 haléřů za barevnou stránku, ale u takovéto tiskárny se předpokládá jen občasný tisk a tiskové náklady vás tak nemusí moc zajímat.

U černobílého tisku trvá vytištění první strany 17 sekund, každá další potom 11 sekund. U barevného tisku je to 33 a 29 sekund. Rychlost skenu se pohybuje okolo 20–30 sekund.

Kvalita tisku, ať už černobílá nebo barevná, je více než dostačující. Černý text má ostrost srovnatelnou s tiskárnami střední třídy. OfficeJet 150 tiskne také kvalitní fotografie – alespoň pro amatéra jsou dost dobré. Pro náročnější uživatele už nemusí podávat dostatečně živé barvy, přeci jen má OfficeJet 150 pouze jednu cartridge pro barevný inkoust.

Spotřeba tiskárny během tisku činí 10 W, ve standby je potom téměř nulová. Nemusíte proto nosit rozměrný adaptér sebou – na akumulátor zvládnete vytisknout zhruba 500 stránek (tolik jsme jich netiskli, ale spotřeba a kapacita tomu zhruba odpovídá). Pět set stránek je zároveň doporučená měsíční zátěž a je to víc, než vytiskne většina lidí. Během tisku i skenu se nijak neprojevuje hlučnost.

Takto vypadá OfficeJet 150 vedle staršího OfficeJet 100 bez skeneru
HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One

 

MMF24

Zhodnocení

Officejet 150 je velmi dobrá tiskárna na cesty, kterou byste využili i na doma pro občasný tisk a sken – nebýt vysoké ceny: 8 500 Kč je opravdu hodně, ač také hodně získáte. Kvalitou si nezadá s běžnými multifunkcemi s výjimkou skeneru, který z principu nemůže poskytnout vždy perfektně rovné kopie.

Proto ji využijete hlavně pokud potřebujete mít tiskárnu a skener neustále po ruce i na cestách. Při přenášení nemusíte díky akumulátoru nosit rozměrný adaptér, tiskne i skenuje na baterii. Ale je potřeba si v tašce nechat ještě místo na pár papírů A4.

Plusy / mínusy
malé kompaktní rozměry vysoká cena
dobrá kvalita tisku i skenu nemá AirPrint ani HP ePrint
jednoduché kopírování USB kabel není v balení
nízká hlučnost  
Hodnocení 90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.