Hlavní navigace

HP Phoenix: s šesti předními USB a klávesnicí bez béčka (recenze)

28. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, konstrukce

Značku Pavilion znáte spíše z notebooků, ale HP pod ní prodává i desktopy. Pavilion s označením Phoenix je v nabídce ve dvou verzích s procesorem Core i5 a jedné s Core i7. Oba slabší modely se liší pouze tím, že místo jednoho 2TB pevného disku máte za příplatek 2 800 Kč dva disky o kapacitě 2× 500 GB.

Nejdražší sestava se silnějším procesorem má dvojnásobnou velikost operační paměti, výkonnější grafickou kartu GTX 580 a místo DVD vypalovačky trochu zbytečně zapisovací Blu-ray – cena je však proti základnímu modelu téměř dvojnásobná.

V popisu sestavy jsme narazili na úsměvnou větu „V počítačích HP je pro příjemnější procházení webu nainstalována aplikace Internet Explorer“. Nechceme tím hanit IE, ale rozhodně to není žádné zpříjemnění ze strany HP. Sestava se chlubí se také exkluzivní technologií HP Beats Audio pro realističtější zvuk, rozšiřitelnost o další tři pevné disky, 600W zdroj (možná tím HP myslí jeho výměnu, dva zdroje by byly k ničemu) a přední porty USB 3.0.

Parametry
Cena 20 190 Kč včetně DPH
Zapůjčil HP
HP Pavilion HPE h9-1000cs Phoenix (H0D13EA)
procesor Intel Core i5-2500K, 3,3 GHz (4 jádra)
grafická karta Nvidia GeForce GT 545 OEM (3 GB)
pevný disk Hitachi HDS723020BLA, 2 TB, 7200 ot./m
operační paměť 2× 2 GB DDR3 (HP, OEM)
základní deska Asus OEM IPISB-CH2 (H67)
skříň microtower HP
přední konektory 2× USB 3.0, 2× audiojack, 4× USB 2.0, čtečka karet (SD, xD, CF, MS)
zadní konektory 4× USB 2.0, LAN, S/PDIF optický, 6× audio, HDMI, DVI-I, D-Sub
zdroj 600 W OEM
příslušenství napájecí kabel, myš, klávesnice
optická mechanika DVD RW
rozměry 412 × 175 × 415 mm
OS Windows 7 Home Premium 64b

HP Pavilion Phoenix je osazen v robustní počítačové skříni typu microtower. Na čele skříně najdete optickou mechaniku a neosazený slot pro disk, tzv. Expansion Bay. Za dvířky je však pouze záslepka. Své konektory odhalí skříň po odsunutí části panelu směrem dolů – čtyři obyčejné USB 2.0 seskládané v matici a čtečka karet, které chybí zdířka pro rozšířenou microSD (lze ji přečíst přes redukci). Spodní část čela za provozu prosvítá červeným světlem.

Zapínací tlačítko je umístěno nahoře a za ním jsou vedle audio konektorů ukryté dva rychlé USB 3.0. Tato čtveřice konektorů je netradičně orientována směrem dozadu. U konektoru pro sluchátka najdete logo „b“ značící technologii Beats Audio. Horní strana skříně je prohnutá, což je ideální na odkládání flashek a SD karet. Vzadu najdete další čtyři USB 2.0 porty, zaslepené výstupy integrovaného grafického čipu, Ethernet a šestici audiokonektorů spolu s optickým S/PDIF. Dedikovaná grafická karta nabídne HDMI, DVI-I i D-Sub.

Skříň má netradičně přístup z druhé strany – odmontovat jde pouze pravou bočnici, levá je napevno přinýtovaná. Kvůli tomu jsou všechny komponenty ve skříni osazeny obráceně, než je zvykem. Vnitřek počítače nepůsobí uhlazeným dojmem a obzvláště kabely od zdroje zůstaly tak, jak je montující Číňan při montáži nechal.

OEM kam se podíváš

Většina komponent je typu OEM. Výrobcem neoznačené základní desky je Asus, ale grafickou kartu GeForce GT 545 se nám zjistit nepodařilo; taktéž dva 4GB moduly pamětí na sobě nesou jen logo HP. Základní deska má šest konektorů SATA 3 Gb/s, dva již zapojené porty USB 3.0 a modul bezdrátové sítě Wi-Fi, jež má vyveden anténu do horní části skříně.

Pevný disk Hitachi má kapacitu 2 TB a nabízí moderní rozhraní SATA 6 Gb/s, ale deska tímto rozhraním nedisponuje. Ničemu by to však nepomohlo a vyšší rychlost byste u tohoto disku nezaznamenali. Disk je netradičně osazen na výšku ve vyndávací kovové kleci. Vnitřek skříně doplňuje zadní průhledný 8cm ventilátor s červeným podsvětlením. V sestavě sice nechybí nic důležitého a jako bonus zde máte i Wi-Fi, ale větší pečlivost při skládání a úpravě kabelů by prospělo.

PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion PhoenixPC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix

 

Zapínáme, příslušenství, závěr

Největší hluk má na svědomí zdroj, ale sestava je hlučná jen průměrně. Pevný disk je rozdělem na 1,8TB oddíl C a malý recovery oddíl D, který je ovšem uživateli přístupný a jde na něj normálně nahrávat data. Tohle by mohlo nezkušené uživatele zaskočit.

HP nabídne po spuštění systému vlastního průvodce, HP Setup Manager, který není vůbec špatný. Po prvnotním nastavení již není dále potřeba. Mezi nainstalovanými aplikacemi potěší Office Starter a Adobe Reader, shareware verze antivirového balíku Norton však bude otravovat s registrací dokud ji neodinstalujete.

Na druhou stranu při stahování aplikace z internetu poskytne Norton rychlý přehled informací na základě zkušeností jiných uživatelů, což však nic nemění na tom, že časově omezené verze aplikací prostě do nového počítače nepatří.

HP Beats Audio je zjednodušeně softwarový ekvalizér, který zlepšuje kvalitu zvuku pro hudbu či film, musí se ovšem zapínat ručně. HP pro to v parametrech uvádí „zvuk 7.1 ve vysokém rozlišení“. K tomu slouží klávesová zkratka Fn+b. Na dodávané klávesnici úplně chybí popiska „b“ a místo ní je tam jen logo (také ve tvaru písmene b, jen červené).

To ale hodně snižuje pohodlí psaní na klávesnici, a pokud nepíšete bez dívání, bude vám to vadit. Dodávaná myš je pak celkem dobrá, příslušenství kazí jen zbytečně chybějící písmenko na klávesnici, která má jinak standardní rozložení.

Správce obnovení CyberLink, do kterého se lze dostat při startu počítače, umožňuje snadnou zálohu souborů a osobního nastavení. Při výběru umístění zálohy jsem byl zklamán nabídkou pouze vypalovačky. Čekal jsem druhý disk, na kterém je však uložena záloha celého disku tak, jak jej obdržíte od výrobce a více by se zde již nevešlo. Obraz disku si zde sami nevyrobíte.

 

Závěr

Phoenix dohání slabší herní výkon slušnými aplikačními výsledky a nízkou spotřebou. Za cenu lehce přes 20 000 Kč je spíše dražší, součástí ceny je ovšem vyzvednutí a vrácení počítače domů v případě reklamace. Musím pochválit také přední USB 3.0 porty a Wi-Fi modul miniCard. S montáží si HP moc práce nedalo a na chybějící "béčko" na klávesnici si nikdo v redakci nezvykl ani po delší době.

Plusy / mínusy
  Wi-Fi modul
  přední USB 3.0 porty
  zálohovací aplikace
  nevyvázané kabely
  "b" na klávesnici
  cena
Hodnocení

 

PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix PC sestava HP Pavilion Phoenix 

 

ICTS24

Naměřili jsme (porovnání s vítězem testu)

Naměřené hodnoty HP Pavilion HPE h9-1000cs Anacomp NEO Game
Crysis (1920 × 1080) max. detaily (fps) 10 19
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily (fps) 24 39
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily (fps) 21 36
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily (fps) 55
3DMark Vantage (celkem) (body) 7 029 11 240
PCMark Vantage (celkem) (body) 12 303 13 384
Cinebench R11.5 (64b), xCPU (body) 5,4 5,0
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU (body) 1,4 1,3
Převod videa H.264/AVC dva průchody (fps) 28 26
CrystalDiskMark sekvenční čtení (MB/s) 153 255
CrystalDiskMark sekvenční zápis (MB/s) 152 117
CrystalDiskMark čtení 512K (MB/s) 43 179
CrystalDiskMark zápis 512K (MB/s) 65 56
CrystalDiskMark čtení 4K (MB/s) 0,5 11,0
CrystalDiskMark zápis 4K (MB/s) 1,3 13,5
Spotřeba – bez zátěže (W) 41 53
Spotřeba – vytížení CPU (W) 107 113
Spotřeba – vytížení grafiky (W) 105 137

 

Graf naměřených hodnot

graf

Výkon disku

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.