Hlavní navigace

HP v dosud nejvyšší ztrátě. Kvůli odpisům firma skončila 8,9 mld. USD v mínusu

23. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představitelé firmy to avizovali dopředu, kvůli odpisům souvisejících s nákupem Electronic Data Systems neměla být čísla nijak pozitivní. V noci našeho času se to potvrdilo. Společnost Hewlett-Packard skončila ve ztrátě 8,9 miliardy dolarů, minulý rok v tomto čase hospodařila se ziskem 1,9 miliardy. Obrat společnosti ve třetím čtvrtletí kvartálního roku 2012 činil 29,7 miliardy dolarů – o pět procent méně než loni.

Horších výsledků dosáhly všechny důležité divize HP: služby, tisk, enterprise i prodej počítačů. Menší růst zaznamenala jen softwarová divize, ta ale činí pouze třicetinu veškerého obratu.

Dva roky neštěstí

Firma se už více než dva roky potýká s problémy. Začalo to zbytečným nákupem Palmu, jehož telefony a tablety nakonec pod novým majitelem pohořely. Kvůli sexuálnímu skandálu muselo HP vyrazit svého ředitele Marca Hurda. Propouštěno bylo asi 10 000 zaměstnanců. HP neuvážlivě a draze nakupovalo jiné společnosti. Ohlásilo plány, že končí s výrobou počítačů.

Šéfka Meg Whitmanová prozradila, že firma se musí uzdravit, ale znamená to další škrty. Do konce fiskálního roku 2014 se HP zbaví dalších 27 000 zaměstanců (asi 8 % celé firmy). V tomto období chce firma ušetřit 3–3,5 miliardy dolarů, které budou investovány zpět do společnosti (lidí, technologií, optimalizací). HP se bude zaměřovat hlavně na cloud, datová úložiště, analýzy, zabezpečení, ale prý i další perspektivní segmenty trhu. Firma se tak postupně zaměří hlavně na software a služby, z toho plynou vyšší marže. Jde tak trochu cestou IBM. Prodeje produktů ale ještě stále nejsou ve ztrátě, aby se jich HP zbavovalo. 

MMF24

 

Zdroj: HP