Hlavní navigace

HP zvažuje nasazení systému Google Android

1. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento bezplatný systém, za jehož vývojem stojí společnost Google, se zatím objevil převážně na chytrých telefonech. Jeho možnosti nasazení však nejsou typem zařízení omezeny, proto by se podle některých analytiků mohl stát ideální softwarovou platformou pro populární segment netbooků.

Android by v oblasti počítačů pochopitelně představoval přímou konkurenci Microsoftu a rodině operačních systému Windows, zatím však žádný výrobce jeho nasazení oficiálně nepotvrdil. Pouze HP v úterý oznámilo, že v současné době studuje výhody a možnosti uplatnění Androidu na trhu, potažmo na noteboocích. Není tedy vyloučeno, že by se tento systém mohl zařadit po bok Windows XP a Linuxu, které jsou již s netbooky nabízeny.

Zatímco Windows Vista jsou pro nevýkonné netbooky příliš náročné, Windows XP s jejich příchodem zažily doslova znovuzrození a nacházejí se na drtivé většině prodaných zařízení. Microsoft pro netbooky plánuje také speciální verzi připravovaných Windows 7.

Open Handset Alliance, která byla ustavena v roce 2007, sdružuje 33 společností podporujících open source systém Google Android. Patří mezi ně například Intel, HTC, Motorola, Qualcomm či T-Mobile. První zařízení, postavené na tomto operačním systému, je mobilní telefon G1 od výrobce HTC, který je od ledna 2009 k dostání také v České republice. Kdy a zda vůbec se Android objeví také na netboocích, zatím není jisté. V každém případě by tento krok představoval další možnost, jak tlačit ceny těchto přístrojů dolů.

MMF24

Microsoft v polovině dubna ukončí klasickou podporu Windows XP. Rozšířená podpora, která pak zahrnuje především bezpečnostní záplaty, bude ukončena v roce 2014.

Zdroj: Reuters