Hlavní navigace

Hrátky s hlavním panelem ve Windows 7

14. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sami víte nejlíp, co se s hlavním panelem v sedmičkách stalo. Nabyl objem a zkombinoval rychlé spuštění se zbytkem panelu. Efektní zjednodušení se však některým lidem zdá spíše nepřehledné a nežádoucí. Polemiku o správnosti negativních názorů si necháme na jindy a raději se podíváme na to, co se dá s nastolenou situací dělat.

Určitě můžete oživit klasickou nabídku rychlého spuštění se vším všudy. Pakliže patříte k zapomnětlivým uživatelům, ta ještě ve Vistě zastávala místo prostého spouštěče aplikací. Ikony měly tedy stejnou funkci jako ty na ploše. I proto přišlo odstranění nabídky, duplicitní funkčnost je zbytečná. Své řekla také nabídka Start, v níž začalo fungovat vyhledávání programů psaním. Rychlé spuštění nebylo potřeba. Místo něj místo na hlavním panelu zaujala jediná sada zástupců, kteří graficky indikují spuštění.

Míchají se nám v něm vypnuté programy s těmi zapnutými. Často využívané aplikace si stále můžete připnout, aby nezmizely ani po vypnutí. Tohoto fungování se už v sedmičkách nezbavíte. Když ale obnovíte rychlé spuštění a nebudete nechávat připnuté zástupce programů mimo tuto oblast, bude hlavní panel poslušně pracovat úplně stejně jako dřív.

Oživte rychlé spuštění

Zhruba takto vypadá hlavní panel Windows 7 ve výchozím stavu:

Abyste mu vrátili rychlé spuštění, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a v nabídce Panely nástrojů vyberte Nový panel nástrojů.

Teď musíte vybrat složku rychlého spuštění. Nejrychleji ji najdete, když do adresního řádku zadáte %appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch.

Relativní adresa (na začátku, značí ji procenta) se po zmáčknutí klávesy Enter promění v adresu absolutní. Navede vás poměrně hluboko do adresáře s uživatelským účtem Windows. Měli byste v každém případě skončit ve složce Quick Launch. Pokud ano, vyberte ji.

Rychlé spuštění se objeví na pravé straně obrazovky, což je tak nějak úplně jinde, než bývalo dříve.

Abychom mohli postoupit dále, musíme hlavní panel odemknout. Příslušnou položku najdete samozřejmě v kontextové nabídce hlavního panelu.

Vytečkovanou oblast uchopte a přetažením ji přesuňte na druhou stranu obrazovky. Toto bych označil za nejnešikovnější úlohu, neboť přetahování panelů je tak trochu zmatené. Zřejmě si s ním budete muset chvíli hrát, než dosáhnete požadovaného cíle. Nakonec ale dosáhnete svého a panel se přemístí na levou stranu, k tlačítku Start.

Rychlé spuštění zmenšete dle svých požadavků. Ještě se musí odstranit přebytečný text, původní nabídka vlastně text neměla, jen ty ikonky. Vyvolejte kontextovou nabídku rychlého spuštění a vypněte předvolby Zobrazit text a Zobrazit název.

Další kroky ke kráse

Výborně, rychlé spuštění je zpět v celé své kráse. Aby zmizely vytečkované oblasti, hlavní panel případně zase uzamkněte. Nyní bychom měli něco provést s šířkou hlavního panelu, neboť XP takového macka nepamatují. Pokud vám větší objem nevadí, tento krok klidně vynechte.

Otevřete vlastnosti hlavního panelu a hned v první kartě povolte použití malých ikonek. Už jsme skoro doma. Ikony vedle rychlého spuštění nicméně setrvávají v úsporném provedení, takže zároveň vypněte seskupování tlačítek.

Jak již bylo řečeno, hlavní panel neztratí schopnost připínat zástupce. Ti zůstávají na hlavním panelu i po vypnutí dané aplikace, takže při použití nabídky rychlého spuštění můžete narazit na duplicitní ikony, viz obrázek výše, kde uvidíte dvakrát Internet Explorer.

Nikdo vás ale nenutí programy připínat. Takže u dříve připnutých aplikací vyvolejte kontextovou nabídku a ikony odepněte.

Když vám žádný program připnutý nezůstane, bude hlavní panel vypadat a fungovat, jako za starých časů. Nové funkce Windows 7 prostě nebudete využívat a změnu nezaznamenáte.

Koš na hlavním panelu?

Nutno podotknout, že podobným způsobem lze na hlavní panel připnout i různé jiné složky, včetně Počítače. Vždy se řiďte návodem výše, tedy vyberte nabídku na přidání dalšího panelu a vyberte požadovanou složku.

Existuje však další výjimka. Koš na hlavní panel nepřidáte žádnou úžasně snadnou cestou. Ale jde to. Nejdříve si musíte vytvořit zástupce odkazující na tento speciální typ složky. Takže třeba na ploše vyvolejte kontextovou nabídku a vytvořte nového zástupce.

Do políčka s umístěním položky vepište následující: explorer.exe shell:RecycleBinFolder

V následujícím kroku můžete zástupce libovolně pojmenovat.

Ptáte se, proč prostě neklepneme na ikonu Koše a nevytvoříme zástupce jednoduše, pomocí kontextové nabídky? Protože takového zástupce nelze připnout na hlavní panel. Naopak, zástupce, kterého jsme si vytvořili složitějším postupem, na něj připnout lze.

Nyní by bylo dobré změnit ikonku, aby bylo patrné, že jde o odkaz na Koš. Takže otevřete vlastnosti zástupce a klepněte na tlačítko Změnit ikonu.

Systémové ikony se nachází souboru imageres.dll. Úplně nejrychleji se k němu opět dostanete pomocí relativních cílových souřadnic. Do políčka tudíž zadejte adresu %SystemRoot%\system32\imageres.dll a potvrďte Enterem. V záplavě ikon si vyberte tu pravou.

Vytvořili jsme zástupce, který je dokonalostí sám o sobě. Nyní stačí prostřednictvím kontextové nabídky ikonu připnout na hlavní panel. Nic vám nebrání ji také přetáhnout do nabídky rychlého spuštění, pokud ji používáte.

MMF24

Koš je k ruce na hlavním panelu.