Hlavní navigace

HTML5 zdaleka není hotový

8. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Philippe Le Hégaret, jeden z předních lidí v týmu W3C – hlavní autority webových standardů – pro magazín InfoWorld prozradil, že HTML5 ještě stále není hotový. Nejspíš tak reaguje na zmedializovaný termín (čti těžký buzzword), kterým se chlubí vývojáři webů, prohlížečů, ale také velkých korporací jako Microsoft, Apple nebo Google.

HTML5 se stále nachází ve fázi návrhu, předpokládaný termín dokončení je stále až okolo roku 2022. Formát má stále problémy s interoperabilitou, jednotlivé prohlížeče (navíc většinou v beta verzi) jej mohou interpretovat různě, W3C ještě může měnit (a mění) API. Do finále ještě chybí vleký kus cesty.

HTML5 video už dlouho podporuje třeba YouTube.

To zatím nebrání vývojářům webů nový formát používat. HTML5 video nebo Canvas 2D se už stal součástí mnohých internetových prezentací, ale jejich existence je více otázkou prestiže a hlavně testem možností/výkonu.

Jak trefně poznamenal na svém blogu Martin Hassman, dosud nejsou dokončené ani CSS2 a přesto se téměř všude používají. W3C formát ladí dlouho, aby nedocházelo k podobným problémům jako dnes. Weby se kódují pro téměř každý prohlížeč zvlášť, protože jej i přes jednotný standard dokážou renderovat jinak. A to platí zvlášť pro Internet Explorer.

Le Hégaret mj. říká, že ještě není čas, aby šel Flash do důchodu, protože zdaleka ne všechny klienty HTML5 podporují. A navíc se stále dost používá IE6, i když už jej některé weby odstřihly. Rozpovídal se také o videu. Třeba to, že HTML5 postrádá vlastní kodek a ani se nepočítá, že některý bude mít. Konkrétně mluví o rodině MPEG-4 a zatížení softwarovými patenty. A poskytovatelé obsahu budou postrádat ochranu DRM, protože z principu otevřenosti by nic takového nemohl HTML5 nabídnout. Ochrana by byla okmažitě prolomena. Nějaké cestičky však existují, ale zatím se tím směrem W3C nevydává.

CS24

Teprve příští rok by se HTML5 mohl dostat do stádia, kdy už budou známy veškeré funkce.

Zdroj: InfoWorld