Hlavní navigace

Hybrid CrossFireX (video)

6. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stejně jako má Nvidia svůj návrh Hybrid SLI, má i konkurenční AMD režim Hybrid CrossFireX. Zatím bohužel nejsou známy podrobnosti o implementaci něčeho jako Hybrid Power (když to není potřeba, diskrétní grafika se vypne a vykresluje se jen přes úspornou integrovanou, viz tento článek s videem), zato jsme v praxi zkusili to, čemu Nvidia říká GeForce Boost.

K oné zkoušce došlo na CeBITu na stánku jednoho z hlavních výrobců Radeonů – hongkongského HIS. Na stánku HIS ale byla trošku legrace. Jedno místo prezentovalo dva Radeony HD 3870 v CrossFire na hře Crysis. Na tom by nebylo nic špatného, toto Multi-GPU spojení podává v Crysis dobrý výkon. To by ale museli mít Asiaté nainstalovánu záplatu pro hru či aktuální ovladač. Tušíte správně, návštěvníci viděli džungli plnou poblikávajích textur, prostě chyb zobrazení.

Demonstrace Hybrid CrossFireX byla ještě o něco zábavnější. K mému překvapení na ní zaměstnanci HIS ukazovaly přehrávání HD videa. To je sice bezva, ale jaksi to není pointa Hybrid CFX, takže jsem to začal nejblíže postávajícímu občanovi P.R.C. vysvětlovat. Ten si mě vyslechl a vyhodnotil celou situaci tak, že musí zavolat nadřízeného, že to není jenom tak.

Zopakoval jsem všecho tedy výše postavenému zaměstnanci HIS a ten mi zavolal dalšího kolegu. Napotřetí padlo moje vysvětlování na úrodnou půdu a bylo mi dovoleno přehrávání HD videa změnit za nějakou 3D aplikaci. Bohužel byl nainstalován jen 3DMark06, takže jsem použil graficky nejzajímavější Canyon Flight HDR.

Na Radeonu HD 3450 (DDR2) test proběhne průměrně na 6,5 fps. Když se k němu přidá grafické jádro z čipové sady AMD 780G (Radeon HD 3200) do Hybrid CrossFireX, je výsledek lepší skoro o 40 %: 10,1 fps. Stále neplynulé, ale v jiné hře to může znamenat kritický rozdíl mezi 17 a 25 snímky za sekundu.

Omluvte divoký pohyb kamery, musel jsem druhou rukou pohybovat myší

ATI Hybrid CrossFireX zatím pracuje s čipovou sadou AMD 780G a grafickými kartami ze sérií Radeon HD 3400 a HD 2400. AMD uvádí také podporu pro Mobility Radeon HD 3400, v notebooku by tato technologie mohla být zajímavější. Operačním systémem musí být Windows Vista.

MMF24

Autor článku