Hlavní navigace

Hybrid Power na vlastní oči

5. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce série 9800, jež čítá zatím dvě karty (dvoučipovou GX2 a jednočipovou GTX), jsou prvními kartami s podporou Hybrid Power. To je režim, kdy se výkonná a energeticky náročná grafická karta zcela vypne a předá vykreslování pomalé ale naopak energeticky úsporné integrované grafice.

První čipovou sadou Nvidia podporující Hybrid Power je nForce 780a pro procesory kompatibilní s paticí AMD AM2+ (Phenom, Athlon 64 X2 a další). Embargo na tuto čipovou sadu bylo bohužel odloženo z 25. března až na 29. dubna.

Přesto už některé čínské weby uvedly své recenze desek s touto čipovou sadu a srovnání výkonu integrované GeForce 8200 proti AMD 780G (Radeon HD 3200). Bohužel, tyto recenze nemůžete brát moc vážně, protože i když v redakci ExtraHardware už také desku Asus Crosshair II s nForce 780a máme, Nvidia novináře ujistila, že BIOS, se kterým Hybrid Power bude fungovat, ještě není dostupný a bůhvíjak je to s vyladěností ovladačů.

Následující video vám přesto ukáže, jak Hybrid Power funguje v praxi. Komentář je trochu neumělý, zaměstnanci Nvidie budiž útěchou, že nebyl připraven pro oficiální přednes. Jedná se o počítač s referenční základní deskou Nvidia nForce 780a osazenou procesorem AMD Phenom a grafickou kartou GeForce 9800 GX2 a samozřejmě dalšími nutnostmi od pamětí, přes pevné disky, větráky až po optickou mechaniku.

Takové PC má v idle spotřebu přes 210 W. V 3D zátěži se spotřeba klidně přehoupne přes 300 W, ale to není podstatné. Na videu je akcelerace přes 9800 GX2 ukázána v demu rthdribl, následuje jednoduché přepnutí na úsporný režim. To v praxi znamená vypnutí GeForce 9800 a předání vykreslování integrované GeForce 8200 v nForce 780a. Spotřeba v zátěži klesne na 130 W (úspora 80 W) a důkaz o přepnutí podá opět rthdribl. Rychlost vykreslování prudce klesne, klesne také spotřeba (na maximálně zhruba 150 W) a v rohu zřetelně vidíte jako akcelerátor MCP78 (kódové označení GeForce 8200).

Tohle je zmíněné PC s nForce 780a a Phenonem:

Detail dialogového okna pro přepnutí Hybrid SLI z výkonného režimu (vykresluje GeForce 9800) na úsporný (vykresluje integrovaná GeForce 8200):

MMF24

Následující tabulka vám ozřejmí, jak je to s podporou Hybrid SLI na čipových sadách nForce pro AMD a na kterých grafikách který režim funguje:

Autor článku