Hlavní navigace

IBM žaluje nováčka u Apple

5. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mark Papermaster dlouhá léta pracoval v IBM. Původně se podílel na vývoji procesorů architektury PowerPC, později se stal viceprezidentem vývoje blade serverů. Letos Papermaster nastoupil do Apple. Spekulovalo se, že by se mohl stát šéfem bývalé P.A. Semi, kterou Apple v dubnu/apríli koupilo, nakonec byl ale jmenován šéfem divize, která vyvíjí iPod a iPhone. Jeho předchůdce v této funkci, Tony Fadell, se chce více věnovat rodině a zůstane u Apple na pozici poradce Steva Jobse.

Během působení u IBM nasbíral Mark Papermaster nejen mnoho zkušeností, ale také citlivé informace, které by IBM nerado vidělo v rukou nějakého konkurenta. IBM neprodává osobní počítače ani hudební přehrávače či mobilní telefony, což jsou hlavní zdroje příjmů Apple. Kolizní oblastí jsou servery, kde Apple nabízí stroje řady Xserve. Zřejmě proto IBM považuje Apple za svého soupeře a kvůli zaměstnání Papermastera se chce soudit. Nikoliv s Apple, jak mylně tvrdí zpráva serveru X-bit labs, ale s Markem Papermasterem.

Zní to absurdně, ale Papermaster se svým bývalým chlebodárcem podepsal v roce 2006 dohodu, podle které v případě odchodu z IBM nesmí po dobu jednoho roku pracovat pro konkurenta firmy. Jak se píše v prohlášení IBM, Papermaster přišel do styku s informacemi týkajícími se dlouhodobějších strategií společnosti a vývoje nových produktů a IBM hodlá konflikt řešit u soudu.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku