Hlavní navigace

ICQ 7: zbrusu nová verze, s Facebookem či Twitterem

20. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sociální sítě se staly fenoménem posledních let. Tak jako jsme dříve s ostatními komunikovali v rámci chatovacích místností, dnes své myšlenky sdílíme prostřednictvím Facebooku, Twitteru a dalších celosvětově populárních sítí. Tyto nástroje převzaly otěže a dříve dominantním „kecálkům" tak pomalu začíná docházet dech. Není proto překvapením, že se nejnovější ICQ 7 snaží z jejich popularity vytěžit maximum.

Tip: Zbrusu nové ICQ 7 můžete stahovat ZDE.

Propojení se sociálními sítěmi

První ICQ spatřilo světlo světa v roce 1996, stalo se pionýrem v oblasti sociálních médií a přineslo doslova revoluci v podobě komunikace v reálném čase. V roce 1999 bylo koupeno společností America Online (AOL), která pokračuje v jeho vývoji dodnes. S postupem času se sice začaly objevovat konkureční IM aplikace, například MSN Messenger od Microsoftu, které si získaly ve světě větší popularitu, v Česku přesto ICQ zatím stále zůstává tím nejpoužívanějším.

Hlavním tahákem nejnovější verze ICQ je již několikrát zmiňvaná možnost propojení různých sociálních sítí, kdy je všechen obsah a interakce mezi jednotlivými uživateli přenesena právě na jedno místo, kterým je klient ICQ. Místo toho, abyste měli v prohlížeči otevřeno několik stránek a na každé z nich separátně zjišťovali novinky a aktualizace, můžete použít ICQ, které dokáže se všemi kanály současně komunikovat. Pro české uživatele je důležité, že je nyní podporováno propojení se sítěmi Facebook, Twitter či YouTube, tedy těmi, které u nás patří k nejpoužívanějším.

Instalace a první spuštění

Už při samotné instalaci ICQ 7 pravděpodobně zaznamenáte, že vývojáři zapracovali na optimalizaci. Kromě toho, že na disku zabírá méně místa, je totiž samotný proces instalace výrazně kratší. Problémy jsem neměl ani se stabilitou. Po dvoudenním intenzívním testování mi aplikace ani jednou nespadla ani se jinak nestandardně nechovala.

Vzhled aplikace byl přepracován, ovšem ne nijak razantně. Největší změnou je pravděpodobně seznam kontaktů, u kterých se nyní zobrazují profilové obrázky. Zachována byla původní zelenošedá barva, přičemž nově si můžete nastavit barvu podle sebe - stačí klepnout na ikonku v horní části. Do budoucna bychom se měli dočkat i nových volně stažitelných vzhledů (skinů).

Ani rozmístění jednotlivých prvků se nijak výrazně nezměnilo. Vedle profilového obrázku (avatar) však zaujme velké pole, které slouží ke změně statusu; podobně jako je to například na Facebooku. ICQ totiž přináší vlastní kanál sloužící ke komunikaci mezi jednotlivými uživateli. Odeslané statusy je tak možné komentovat nebo označovat. Tento kanál zobrazíte klepnutím na druhou záložku pojmenovanou jako Kanály přátel. Zde můžete také nastavovat filtrování jednotlivých zdrojů, tedy jak samostatného kanálu ICQ, tak všech sociálních sítí, které si do klienta integrujete.

Integrace sítí a komunikace

Jednotlivé sítě můžete integrovat klepnutím na tlačítko Nastavení (vpravo od položky Zobrazit). Nepříjemným zjištěním je, že proces integrace neprobíhá přímo v rámci aplikace, ale jste přesměrování na oficiální web ICQ. Alternativní aplikace to zpravidla zvládají přímo v rámci uživatelského rozhraní. Web je naštěstí v češtině, proto by propojení s jednotlivými sítěmi nemělo činit větší problémy. Nezapomeňte, že musíte odsouhlasit přístup ICQ aplikace k jednotlivým službám.

Pokud se vše podaří, začnou se na záložce Kanály přátel zobrazovat aktuální statusy vašich přátel. Tento kanál je automaticky obnovován a jeho prostřednictvím můžete přidávat komentáře, vše se samozřejmě okamžitě objeví na příslušných sítích.

Záložka Má oznámení zobrazuje veškerou aktivitu vašich přátel. Čtvrtá záložka pak nabízí tradiční možnost odesílání SMS zpráv. Podporováni jsou všichni čeští operátoři, každý uživatel může bezplatně odeslat 15 zpráv. Systém funguje na úplně stejném principu jako SMSkování z předchozích verzí ICQ, pro "dobití kreditu" tedy musí adresát odpovědět přímo do ICQ nebo musíte zaslat speciální dobíjecí SMS.

Podobně jako Facebook nabízí také ICQ 7 možnost vyhledávání přátel, a to automatickým prohledáním Facebooku, GMailu, Windows Live a dalších služeb. Obohacen byl také samotný profil uživatelů, a to jak v rámci aplikace, tak i na webových stránkách. Novinkou je funkce pro sdílení fotografií s přáteli v rámci ICQ účtu, která poskytuje rychlé a snadné sdílení a prohlížení. Profil zobrazíte tak, že v seznamu klepnete na příslušného uživatele a v zobrazené nabídce vyberete odkaz Profil. Vlastní profil pak aktivujte klepnutím na svého avatara.

ICQ 7: žádná revoluce, spíš jen evoluce

Nejnovější ICQ nepřináší nic zásadního. Bylo ostatně jen otázkou času, kdy přijde s něčím, co z prehistorického klienta zase na čas udělá alespoň trochu moderní nástroj. Samotná podpora sociálních sítí staví ICQ 7 do přímé konkurence třeba se sociální chobotničkou Digsby, která je právě díky podpoře sociálních kanálů velmi populární.

CS24

Dá se říct, že ICQ 7 zachovává ty funkce, pro které je mezi uživateli populární, a přináší to, co bylo z dnešního pohledu nezbytné. Nečekejte proto žádnou revoluci. Uživatelé, kteří již používají některý z alternativních „sjednocovacích" nástrojů, tak u nich s největší pravděpodobností zůstanou, protože jim ICQ 7 nic nového nenabídne. Ti stávající se pak zase nemusí poohlížet po ničem novém, ICQ 7 jim zase na nějakou dobu vydrží.

Opravdu zarytému fanouškovi takového Facebooku ovšem s největší pravděpodobností nebude nové ICQ příliš vyhovovat. Svým strohým výčtem interakcí s touto sociální sítí, kdy je prakticky možné jen komentovat, totiž ani zdaleka nenahradí to, co dokáže zprostředkovat originální rozhraní v internetovém prohlížeči. Může se tak snadno stát, že mnoho uživatelů nové funkce nevyužije a ICQ tak pro ně i nadále zůstane pouze běžným „kecálkem".