Hlavní navigace

IDF 2007: Další Centrino a Menlow

21. 9. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhý den Intel Developer Forum v San Franciscu se nesl ve znamení novinek pro mobilní platformy:

Santa Rosa Refresh– v lednu roku 2008 Intel představí takzvanou Santa Rosa Refresh, aktualizaci procesorové technologie Intel Centrino, která bude obsahovat příští generaci 45nm high-k mobilního procesoru s kódovým označením Penryn. Bude rovněž disponovat vylepšenými prvky pro lepší zpracování grafiky. Notebooky disponující aktualizovanou technologií Santa Rosa obsahují čipovou sadu Mobile Intel 965 Express, síťové připojení Intel Next-Gen Wireless-N a Intel 82566MM and 82566MC Gigabit Network Connection, případně také paměť Intel Turbo Memory.

Produkční plán („roadmap“) pro přenosné počítače– Perlmutter představil novou generaci procesorové technologie Montevina, již Intel uvede zhruba v polovině roku 2008. Montevina obsahuje nový 45nm high-k mobilní procesor Intel Penryn a novou generaci čipové sady s podporou pamětí DDR3. Montevina bude první procesorovou technologií od Intelu pro přenosné počítače, která nabídne rovněž možnost integrovaných bezdrátových technologií Wi-Fi a WiMAX a díky tomu i kvalitnější širokopásmový přístup k internetu. Součástí Monteviny je mimo jiné integrovaná podpora HD DVD/Blu-ray. Firmy ocení technologie širší možnosti správy dat a nové bezpečnostní funkce. S přibližně o 40 procent menší velikostí komponent bude Montevina ideálním základem přenosných počítačů všech velikostí včetně těch nejmenších.

Wi-Fi – 802.11n/Ciscojiž 4. září 2007 byla ohlášena spolupráce společností Intel a Cisco na testování interoperability pracovní verze 2.0 standardu 802.11n. Cílem je zajistit spolehlivý výkon a kompatibilitu mezi přenosnými počítači založenými na platformě Centrino a bezdrátovými sítěmi Cisco.

MMF24

Platforma Intel „Menlow“ přinese internet do kapsy v celé jeho kráse již v roce 2008 – Anand Chandrasekher informoval o tom, že Intel v první polovině roku 2008 představí platformu s kódovým označením Menlow. Ta byla navržena speciálně pro MID a UMPC a v porovnání s prvními UMPC na trhu bude mít asi desetkrát nižší spotřebu. Platforma Menlow je založena na 45nm Hi-k nízkoenergetickém procesoru s kódovým označením Silverthorne a čipové sadě nové generace Poulsbo. Menlow podle Chandrasekhera přinese skvělý výkon, přičemž postačí základní deska o rozměrech 74  × 143 mm, takže se pohodlně vejde do každé kapsy. Kromě toho bude v zařízeních založených na platformě Menlow možno volitelně mít i bezdrátové technologie – od Wi-Fi přes 3G až po WiMAX.

Menlow

Shuttleworth na MID s platformou Menlow demonstruje Pre-Alpha verzi Linuxu Ubuntu Mobile – Chandrasekher si na pódium pozval také zakladatele a CEO společnosti Canonical Marka Shuttlewortha a probíral s ním vstup jeho podniku do segmentu MID. Shuttleworth popisoval flexibilitu operačního systému Ubuntu a kroky, které Canonical činí, aby jej učinil vhodnějším pro kategorii mobilních a ultramobilních zařízení. Shuttleworth pak na MID zařízení postaveném na platformě Menlow předvedl a demonstroval jednu z prvních verzí Linux Ubuntu Mobile.

Zdroj: Intel, RHMC

Autor článku