Hlavní navigace

IDF 2010: doba míní, Intel mění

14. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Intel včera v San Franciscu odstartoval každoroční velkou vývojářskou konferenci IDF. Kromě představení nových produktů jsme slyšeli také keynote prezidenta společnosti – Paula Otelliniho. Ten už v Intelu dělá přes 30 let, z toho poslední pět roků je na pozici nejvyšší. Kdo jiný tak mohl vyprávět, jak se společnost během poslední dekádu měnila.

Nástup nových technologií a především internetu do každodenního života musel největší hráč na trhu bedlivě sledovat a zřejmě asi úspěšně, když jeho produkty jsou stále nejprodávanější (nehledě na monopolní praktiky vůči konkurenci). I když s některými technologiemi přišel později, velikost firmy zajistila úspěch. V dodávce počítačů má proto stále největší vliv.

„Počítače se staly nedílnou součástí našeho každodenního života,“ prohlásil Otellini ve své zahajovací přednášce na konferenci Intel Developer Forum. „Naší vizí je vytvořit kontinuum uživatelské zkušenosti s počítači a podobnými zařízeními, které uživatelům bude zajišťovat naprostou konzistentnost a umožní jim využívat přístup k internetu kdekoli – v autě, doma, v kanceláři i v terénu.“

„Srdcem tohoto kontinua bude technologie Intel, jež zařízení učiní inteligentnější, výkonnější a užitečnější,“ dodal Otellini. „Měníme způsob jejich vývoje tak, abychom své vizi dostáli.“

 

Podle dostupných údajů se prý každý den prodá milion počítačů, celkem je jich na světě asi 1,4 miliardy. Pět miliard zařízení je připojeno k internetu. Když se tyto počty sloučí, používáme asi 2,8 miliardy tzv. chytrých zařízení. Vysoké číslo, i když stále neodpovídá ani polovině populace ve světě. Trend je přitom takový, že nové chytré přístroje jsou osobnější, každý potřebuje svůj, každý jej využívá pro jiné potřeby. Proto se mění model z jednoho počítače na domácnost na jeden počítač pro každého. Na nerozvinutých asijských, afrických a jihoamerických trzích je tedy stále obrovská příležitost k růstu IT průmyslu. A Intel si nechce nechat ujet vlak.

Tento rok se mimochodem předpokládá 18% nárůst počítačů, příští rok také.

Ještě před deseti lety byl pouhým výrobcem polovodičů, dnes má ambice a produkty, které mají pokrýt veškeré potřeby elektronického trhu. Kromě komponent totiž nabízí kompletní platformy, software i služby.

Intel kam se podíváš

Netbooky se nejvíce přibližují výše zmiňovanému modelu. Malé, přenosné a poměrně levné počítače byly vlastně chytrým plánem, jak prodat starý a pomalý hardware/software, protože pro běžné činnosti mas nejsou větší možnosti potřeba. (Hlavně, že to dlouho vydrží.)

Platformy InteluPlatformy Intelu: zdroj: Intel

Ale netbooky/nettopy jsou pouze jednou z platforem (kromě kompletních řešení pro desktop a servery), jak chce Intel zaplavit trh. Netbookové Atomy očesal tím způsobem, že už budou použitelné i v mobilech, tabletech, automobilech, televizních přijímačích, síťových zařízeních nebo data serverech. O tom vás ostatně pravidelně informuje na ExtraHardware.

Netvrdím, že v těchto segmentech jsou produkty Intelu nejlepší/nejvhodnější, ale na tak obrovském trhu a se svou silou a partnery má dobře našlápnuto. Jen v nejbližší době se spojí s Googlem, Sony a Logitechem v projektu Google TV. Letos nás chtěl přesvědčit s Moorestown, že i v oblasti high-end smartphonů a tabletů s ním musíme počítat. Mobilní dílo ale bude zřejmě dokonáno až příští rok s platformou Medfield.

Software a služby za miliardy

Aby Intel smysluplně využil veškerého potenciálu svých platforem, musel nutně obohatit softwarovou oblast. Loni koupil společnosti Wind River za bezmála 900 milionů amerických dolarů. Teď pro Intel optimalizuje systémy a také má co dočinění s aktivitami v oblasti open-source. Kromě speciální linuxové distribuce Moblin (pro netbooky/nettopy) a následovníka MeeGo (také pro smartphony ve spolupráci s Nokií) dnes společnost ze Santa Clary podporuje a optimalizuje pro Android, Linux (obecně), Windows a Mac OS. Poslední případ je také výsledkem dobrých vztahů Applu a Intelu. Jablečné počítače před čtyřmi lety vyměnily platformu Power PC za Intel x86. Rovněž velká výhra pro Otelliniho tým.

Klíčem k internetu (tedy myšleným „chytrým přístrojům“) mají být ještě bezdrátové technologie. Intel už dlouho pracuje s Wi-Fi, koketoval i s WiMAXem. Na konci srpna navíc koupil za 1,4 miliardy USD Wireless Solutions, bezdrátovou divizi Infineonu, takže nyní má přístup i k 3G i 4G sítím (LTE, WiMAX). Více v novince Lukáš Fialy. Pokud Intel tyto technologie nepoužije ve vlastních zařízeních, stejně je prodá třetím stranám (Apple, HTC…)

Abychom u bezdrátu ještě zůstali, Intel tvoří konkurenci také rozhraní pro přenos obrazu a zvuku. S technologií WiDi se budeme v nových noteboocích s procesory Core i3/5/7 setkávat čím dál častěji. Intel ještě jedná o koupi divize Texas Instruments, která se zabývá kabelovými modemy.

Velké investice však dovršil nákupem bezpečnostního obra McAfee. Za 7,7 miliardy amerických dolarů získal softwarové systémy, tým 6000 lidí a zkušenosti, které mají Intel vyzdvihnout i na poli služeb. Otellini byl sice na informace skoupý, ale akvizice McAfee má logické vysvětlení.

Zabezpečení desktopových, podnikových i serverových systémů, kontrola a šifrování bezdrátové komunikace. To vše jak pro účely svého impéria, tak pro partnery.

Intel 2020Svět v roce 2020, zdroj: Intel

Intel už opravdu není tím, čím býval před deseti lety. Změnila se globální společnost, změnil se také Intel. Ze „suchopárné“ hardwarové firmy se stal gigant, který přesáhl hranice běžných počítačů a který se dokáže umět prezentovat na sociálních sítích.  I když to Paul Otellini neřekl přímo, Intel nás chce zahltit. Napovídají tomu investice i chystané produkty. I naše ledničky jednou beztak ovládnou jejich technologie (viz Budoucnost podle IKEA).

A jak bude vypadat budoucnost podle Intelu? Obrázek výše je snad dost výmluvný.

WT100

Další informace, videa a prezentace hledejte na stránkách Intelu. IDF 2010 poběží až do zítřka, během této doby se v našich magazínech s Intelem ještě určitě potkáme.

Zdroj: Intel