Hlavní navigace

IDF: Nehalem, Calpella, WiMAX…

20. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory architektury Nehalem, které nakonec dostaly oficiální označení Core i7, snad není potřeba dopodrobna představovat, zvlášťě když už jste mohli shlédnout online přenos věnovaný pouze jim. O nových SSD od Intelu psal server ExtraNotebook. Co nám mezitím ještě proklouzlo mezi prsty? Jedná se zejména o novinky týkající se mobilního segmentu.


Čtyřjádro pro notebooky

Věděli jsme o něm již dříve, až nyní byl oficiálně vydán. Procesor Core 2 Extreme QX9300, čtyřjádrový procesor pro notebooky s TDP pouhých 45 wattů. Bude osazován do nejdražších herních notebooků. Zatím nevíme nic oficiálně, ale dá se předpokládat, že série Asus G70 se modelu s quad-core dočká.

Calpella: budoucnost Centrina

David Perlmutter, ředitel mobilní divize Intelu, mimo jiné představil mobilní platformu kódově pojmenovanou Calpella. Tisková zpráva je na detaily dost chudá, z dřívějška nicméně víme, že Calpella bude používat procesory architektury Nehalem. K dispozici bude dvoujádro s integrovaným grafickým jádrem a čtyřjádro bez něj, procesory budou kromě řadiče DDR3 pamětí obsahovat také řadič PCI Express a čipset bude tedy redukován na „I/O hub“ (jižní můstek) Ibex Peak.

Na IDF má Intel funkční prototyp, na trhu bude ale tato mobilní platforma dostupná až ve druhé polovině roku 2009.

WiMAX: vyzyvatel Wi-Fi

Bezdrátovou technologii WiMAX nejspíš znáte alespoň podle jména. Nutno říct, že zatím příliš velký ohlas nemá, sám Intel v tiskové zprávě píše, že na světě je zatím pouze 400 přístupových bodů. Být připraven na všechny možné scénáře budoucnosti ale nikdy není na škodu, proto Intel prosazuje svůj adaptér WiMAX/WiFi Link 5050 Series. Chlubí se, že vedle Aceru, Asusu, Lenova, Panasonicu a Toshiby se mu nyní podařilo dotlačit Dell, aby tento řadič také osazoval do svých notebooků.

Nehalem-EX: servery především

Bylo od začátku jasné, že vylepšení, kterými se chlubí architektura Nehalem, budou přínosná hlavně pro servery. Brzy po desktopových Core i7 budou dostupné procesory, kterým Intel říká „Nehalem-EP“ a jsou určeny pro dvouprocesorové platformy. Později se dočkáme také Xeonů „Nehalem-EX“ do tzv. rozšiřitelných serverů, zkrátka do čtyřprocesorových systémů. Nyní ale Intel teprve vydal šestijádrový Xeon X7460 (jádro Dunnington), který, ač se pyšní L3 cache s kapacitou 16 MB, vychází z architektury Core a přestože mluvíme o monolitickém čipu, jsou to vlastně tři slepená jádra Penryn plus L3 cache.

MMF24

Poraďte Intelu

A nakonec něco, co bude určitě mít ohlas v naší republice, kde každý rozumí všemu a to samozřejmě lépe než kdejaký ředitel obrovské korporace. Předseda představenstva Intelu a bývalý generální ředitel Craig Barrett vyhlásil soutěž, jejíž čtyři vítěžové dostanou 100 tisíc dolarů. Cílem je navrhnout co nejoriginálnější využití výpočetní techniky k řešení problémů týkající se „zdravotní péče, vzdělání, ekonomického rozvoje a životního prostředí“. Více se dozvíte na speciálně zřízeném webu intelchallenge.com.

Zdroj: tisková zpráva

Autor článku