Hlavní navigace

InkPhone s Androidem vydrží na jedno nabití dva týdny. Tím výhody končí [CeBIT]

11. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínská společnost Onyx vyrábí e-inkové čtečky knih. Teď jednu z nich zmenšila a přidáním GSM modulu povýšila na mobil. Její Midia InkPhone má 4,3" dotykový displej s rozlišením 480 × 800 px, který ale nepoužívá běžný panel LCD nebo AMOLED, ale úsporný elektronický papír, který už znáte z Kindlu a jiných e-readerů. Díky tomu může telefon vydržet na jedno nabití až dva týdny, ale daní bude pomalé překreslování a pouze černobílé zobrazení.

Telefon má slabých míst více. Hardwarově je už na dnešním pomyslném dně. Neznámý jednojádrový procesor Rockchipu doplňuje 512 MB RAM, 4 GB flashového úložiště a to vše běží na starém Androidu 2.3. Služby Googlu nejsou dostupné a všechny aplikace musíte instalovat ručně pomocí balíčků APK.

Vzhledem k chybějícímu barevnému displeji nepřekvapí, že telefon neobsahuje žádný foťák. Slot pro kartu typu microSD ale na těle najdeme. Fotky, videa ani náročné grafické aplikace si na ni nenahrajete, volné místo tak zaplníte nanejvýš hudbou a knihami. Telefon se připojí k 2G sítím s datovou nadstavbou EDGE; Wi-Fi a Bluetooth.

 

CS24

Podle Engadgetu, který si novinku na CeBITu vyzkoušel, je zařízení velmi špatně použitelné. Dotykový displej spíš nereaguje a několikasekundové odezvy v nás vzbuzují otázku, jaký má smysl těžko použitelný „smartphone“ ve srovnání s rychlým, ale hloupým mobilem, který také vydrží více než týden? Když e-ink, tak raději ruský YotaPhone 2.0, který elektronický papír používá jen jako sekundární displej.

O kvalitě InkPhonu se už v dubnu budete moci přesvědčit sami. Telefon bude k dostání v Polsku a Německu za cenu okolo 140 eur (3800 Kč), volně v prodeji jej výrobce nabídne i na Amazonu.