Hlavní navigace

Instalace a správa písem ve Windows 7

21. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správa písem v systému Windows byla neměnná prakticky od verze 95, v některých aspektech dokonce od 3.11. Typickým příkladem je legendární okno pro přidání nového písma, které už naštěstí Windows 7 jako vůbec první neobsahují.

Nové písmo sice bylo možné přidat pouhým přetažením do složky, ve které se všechna písma nacházejí (tedy C:\Windows\Fonts), a lze tak učinit samozřejmě i nyní, ale stále šlo o poněkud zdlouhavé řešení. Windows 7 jsou v tomto směru mnohem efektivnější, stačí na nově stažení písmo klepnout pravým tlačítkem a v nabídce zvolit Nainstalovat. Písmo se automaticky nainstaluje a je možné ho ihned používat.

Okno pro pokročilejší správu písem otevřete tak, že přejdete na Start | Ovládací panely | Vzhled a přizpůsobení | Písma.

Významným krokem vpřed je zobrazování náhledu podoby jednotlivých písem. To v předchozích verzích Windows nebylo možné a podobu bylo možné zjistit pouze jednotlivě poklepáním na příslušné písmo. Pro hromadný náhled bylo potřeba použít specializovaných prohlížečů jako je například AMP Font Viewer.

Windows 7 také umožňují skrýt ta písma, která nejsou kompatibilní s vaším jazykem a nezobrazovala by se korektně. V levém sloupci klepněte na modrý odkaz Nastavení písma a zaškrtněte box u položky Skrýt písma na základě jazykového nastavení. Poté klepněte na OK. Nyní se již v programech daná písma nebudou zobrazovat, přestože zůstanou v počítači nainstalována.

Písma je možné skrývat i jednotlivě, stačí na některé klepnout pravým tlačítkem a zvolit Skrýt. Za zmínku stojí také nový font Gabriola.  

MMF24

Vylepšeno bylo také vykreslování písem na obrazovce. Windows 7 mají, stejně jako předchozí verze, zabudovanou technologii ClearType, která by podle oficiálních materiálů Microsoftu měla „text na obrazovce zobrazit téměř tak ostře a čistě jako text vytištěný na papíře“. Do jaké míry je to pravda, můžete posoudit sami. V levé části klepněte na Upravit text ClearType. Spustí se průvodce, který pomůže zlepšit zobrazování tak, aby vám nejlépe vyhovovalo.