Hlavní navigace

Intel a Micron mají 25nm MLC NAND

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel a Micron oznámili 25nm proces výroby NAND flash pamětí a nyní testují první vzorky dvoubitových MLC čipů. Obě firmy založily společný podnik IM Flash Technologies (IMFT) v roce 2006, když spolupracovaly na 50nm výrobním procesu. Necelé dva roky na to uvedly 34nm čipy a technologickou převahu dokazují i nyní.

První vyrobeným čipem je 8GB MLC NAND se dvěma bity na buňku a plochou
167 mm2. Pro srovnání současné 50nm čipy (2-bit MLC) s
kapacitou 4 GB mají rozměry 172 mm2. Velkovýroba se očekává v druhé polovině 2010 a s nasazením se počítá v mobilech, paměťových kartách a samozřejmě rychlých SSD. Na konci roku se tak zřejmě dočkáme i třetí generace SSD Intel X25-M. Postupná miniaturizace umožňuje ze stejné peníze vyrobit SSD s mnohem vyšší kapacitou, v tom lepším případě snad současné kapacity za nižší ceny.


25nm MLC NAND s kapacitou 8 GB (64 Gb), zdroj: Intel

Partnerství Intelu a Micronu není ve světě paměťových čipů ojedinělé, vzájemnou spolupráci při nasazování nových technologií podepsaly i společnosti SanDisk a Hynix. Pravda, v běžných SSD se s nimi nesetkáte, jejich čtyřbitové (označení X4) 43nm MLC čipy se nasazují do USB klíčenek, paměťových karet apod. Loni SanDisk společně s Toshibou oznámili přechod z 43nm technologie na 32nm u tříbitových (X3) NAND. Masová výroba 4GB čipů měla začít v druhé polovině 2009.


Vývoj vícebitových MLC buněk, zdroj: Simmtester.com

Když už jsme nakousli Toshibu, ta v současnosti vyrábí především dvoubitové MLC 43nm technologií, první 32nm vzorky by měla uvést ještě do poloviny roku a do konce 2010 bychom se mohli dočkat velkovýroby. Největší konkurent Intelu Samsung stále vyrábí 50nm procesem (2-bit), na konci roku 2009 začal s 30nm 3-bit MLC NAND.

MMF24

Pokud IMFT vydrží zhruba 18měsíční cyklus jako doposud, další miniaturizace bychom se mohli dočkat na konci příštího roku. To už by konečně mohla být doba, kdy kapacita a cena za gigabajt nebude tolik odlišná oproti pevným diskům. Snad.

Zdroj: Intel

Autor článku