Hlavní navigace

Intel Atom v roce 2013: čtyři jádra, integrovaný čipset a grafika z Ivy Bridge

30. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden jsme se dozvěděli první detaily o procesorové architektuře Jaguar, která bude v příštím roce základem úsporných čtyřjádrových APU od AMD. Prakticky současně ovšem na internetu začaly kolovat i zprávy o konkurenci ze stáje Intelu, 22nm Atomech s kódovým označením Valleyview. Ty se mají na trh dostat nejdříve koncem příštího roku. Jelikož ale na veřejnost unikly slajdy o těchto procesorech, dozvídáme se leccos s předstihem už nyní.

22nm Atomy bude Intel nabízet ve variantách s jedním, dvěma, nebo čtyřmi jádry. Na každé z nich bude připadat blok L2 cache o velikosti 512 KB, čtyřjádro bude mít tedy k dispozici dohromady 2 MB. Jádra budou údajně taktována mezi 1,2 GHz a 2,4 GHz. V slajdech se ovšem hovoří i o frekvenci v režimu „Burst“, což znamená, že Valleyview bude jako správný vícejádrový procesor podporovat turbo. Není úplně jasné, zda tyto čipy budou stále využívat původní architekturu in-order. Anand Lal Shimpi, šéfredaktor AnandTechu, se domnívá, že na 22nm nasadí Intel zcela novou architekturu typu out-of-order. Tato informace však není potvrzená, takže ji berte s rezervou.

22nm procesory Atom Valleyview

Naopak víme, že Intel upustí od licenčních grafických jader PowerVR z dílny Imagination Technologies. Ta ostatně přinášela různé problémy zejména co se týče ovladačů. Atomy z rodiny Valleyview proto dostanou osvědčené grafické jádro z procesorů Ivy Bridge. Slajdy naznačují, že bude vládnout čtyřmi výpočetními jednotkami. Pro srovnání, grafické jádro HD 2500 jich má šest, zatímco silnější HD 4000 dokonce šestnáct. K dispozici bude zřejmě i technologie Quick Sync pro rychlé hardwarové kódování do formátu H.264 (a co je zajímavé, i MPEG-2). Díky němu bude Valleyview podporovat technologii Intel Wireless Display.

 

Hardwarový dekodér pak zvládne obvyklé formáty H.264, MPEG-1 až MPEG-4 a VC-1 či WMV9). Specialitou nových Atomů bude pak přídavný multimediální obvod VXD392 (od Imagination Technologies), který poskytne sekundární hardwarový dekodér. Ten přidává podporu formátu JPEG (očekávám, že i variantu pro video, tedy MJPEG) a také VP8. Hardwarovou podporu tohoto formátu z dílny Googlu jsme přitom doposud prakticky neviděli. Vedle podpory multimediálních formátů bude zřejmě Valleyview mít i hardwarovou podporu pro DRM (dost možná přímo technologii Insider). Alespoň některé verze by měly podporovat i přehrávání chráněných disků BluRay.

22nm procesory Atom Valleyview

Zajímavý je paměťový řadič Atomů Valleyview, který zřejmě bude značně flexibilní. Vedle klasických pamětí DDR3 a 1,35V DDR3L přibude podpora pamětí LPDDR2, které znamenají značnou úsporu energie (používají se hlavně v telefonech). Vedle 64bitové šířky sběrnice bude podporována i poloviční 32bitová. Pro náročnější nasazení zvládne Valleyview dokonce i ECC. To nejlepší jsem si ovšem nechal nakonec. Tyto Atomy budou u některých modelů obsahovat dvoukanálový paměťový řadič. To znamená dvojnásobnou paměťovou propustnost, což jistě ocení integrované grafické jádro. Paradoxně to vypadá, že AMD u APU založených na architektuře Jaguar zůstane na jednom kanálu, takže zde Intel bude mít značně navrch.

22nm procesory Atom Valleyview

Na Intelu je znát určitá snaha Atomy přeorientovat z procesoru pro netbooky na řešení pro mobilní zařízení, ale i různé průmyslové a embedded aplikace. Procesor opouští klasické uspořádání s externí čipovou sadou, jižní můstek se vším příslušenstvím je nyní integrován. Z Atomu se tak stal čip typu SoC se vším všudy. Vedle běžných funkcí jako jsou řadiče SATA a USB nebo integrovaný zvuk a Ethernet nabídnou Atomy zvláštní obrazová rozhraní pro embedded nasazení (CSI, DSI, embedded DisplayPort), nebo sériové rozhraní. Některé varianty budou navíc schopné pracovat ve větším rozsahu teplot, než typické čipy.

KL24

Tyto specifické vlastnosti vycházejí vstříc různým „nepočítačovým“ nasazením, například v automobilech. Pro tyto role bude také Valleyview k dispozic v alternativním menším pouzdru, s určitými vlastnostmi deaktivovanými za účelem snížení spotřeby. Zároveň ale Atomy bezpochyby zůstanou i na tradičních trzích, tedy v nettopech a netboocích. Nově se jim také otevírají možnosti v tabletech, neboť Windows 8 již budou dobře uzpůsobené pro dotykové ovládání. Zároveň se Intel může opřít o operační systém Android, který již má verzi pro architekturu x86 zásluhou snahy Intelu protlačit se na trh chytrých telefonů.

Zdroje: AnandTech, Expreview

Byl pro vás článek přínosný?