Hlavní navigace

Intel čelí miliardové pokutě od EU

3. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za údajné nekalé praktiky vůči konkurenci hrozí Intelu největší soudem uložená pokuta v historii případů, ve kterých se Evropská unie zabývala podobnými činy. Jde o údajné motivování výrobců k používání produktů Intel slevami (takto samo o sobě to tedy zní jako zajímavá nekalá praktika) a nabádání k nepoužívání výrobků konkurenčního výrobce procesorů, společnosti AMD.

Analytici předpokládají, že by uložená pokuta mohla více než dvakrát převyšovat dosavadní rekord. Pokuta udělená Microsoftu činila 500 milionů EUR, pokuta Intelu by tedy mohla být vyšší než miliarda evropské měny. Trest může přijít samozřejmě jen po té, co by soud uznal v případu Intel vinným. Tak se tomu už ale stalo v obdobném procesu v Japonsku a Jižní Koreji.

Intel se samozřejmě brání, prohlašuje se v případu za nevinného a tiskový mluvčí Intelu Robert Manetta prohlásil: "Jednání Intelu jsou v souladu se zákonem, pro-konkurenční a přináší výhody zákazníkům.

Opačná strana však samozřejmě vše vidí jinak. Konkrétně poukazuje na serverový segment, kde mělo dojít zřejmě k ovlivnění trhu, aby si kupoval nevýhodná Itania, interview New York Times obsahuje i zmínku o Xeonech. Podle AMD dával Intel výrobcům dotace, aby používali právě tyto čipy a ignorovali konkurenci.

CS24

Rozhodnutí soudu bude určitě ostře sledované: miliarda dolarů není málo ani pro křemíkového giganta, navíc by tím vznikl další precedens. Je zajímavé, že podle dostupných článků v zahraničí je pokuta docela pravděpodobná; snad se dozvíme více o tom, jak v případě pro Intel negativního verdiktu probíhalo dokazování, svědčení a co bylo obsahem důkazů. Úsměv pak nutně musí vyvolat nedávná anketa, protože nyní možná bude jedna z nejetičtějších společností v IT platit miliardovou pokutu za nekalé praktiky.

Zdroj: New York Times skrze TechConnect Magazine

Autor článku