Hlavní navigace

Intel chce do PC prosadit systém Android. Roadmapa zmiňuje nové CPU Braswell

4. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vina na současném ekonomickém úpadku trhu s osobními počítači se někdy přičítá Microsoftu a jeho Windows. Nejsem si tak docela jist, zda je to opodstatněné; nicméně je fakt, že bez poplatků za licence operačního systému by cena počítačů mohla být celkově nižší. Na to zřejmě slyší i Intel. Podle uniklých dokumentů společnost hodlá podporovat operační systém Android od Googlu nejen na mobilech a tabletech s čipy Atom, ale i na běžných počítačích s velkými CPU řady Core.

Na procesorech architektur Sandy Bridge, Ivy Bridge a Haswell už běží některé Chromebooky, Intel ale na ně zřejmě chce dostat také Android. Ukazuje to dokument Intelu zveřejněný webem VR-Zone, jehož jméno je všeříkající: Roadmapa Androidu na platformě PC. Podle ní Intel v současnosti pracuje na podpoře Androidu 4.2 (Jelly Bean) na procesorech Haswell, konkrétně na nejúspornějších variantách U a Y s integrovanou čipovou sadou. Ovladače a další záležitosti by měly být připravené k vypuštění zařízení na trh na jaře příštího roku.

Současně Intel chystá podporu Androidu 4.2 i pro čipy Bay Trail-D a Bay Trail-M, tedy pro méně úsporné varianty Atomu Z3000, které jsou místo pro tablety určené pro nettopy, PC a notebooky. I zde by mělo být hotovo na jaře, ale reálná dostupnost PC s Androidem v obchodech pochopitelně může přijít až se zpožděním. Tyto čipy s architekturou Silvermont nicméně dostanou 32bitový operační systém (jádro Linux 3.4), kdežto pro Haswell už Intel počítá rovnou se 64-bitovým jádrem Linux 3.9. I celý operační systém Android by tak na Haswellech již měl být 64bitový.

Roadmapa Intelu pro nasazení operaního systému Android na PC (VR-Zone)
Roadmapa Intelu pro nasazení operaního systému Android na PC (VR-Zone)

Dalším krokem Intelu má být přechod na Android 4.4 (KitKat). Podpora nové verze (zde již dostanou 64bitový systém i lowendové procesory Bay Trail) by měla být hotová do podzimu, aby se dotyčná zařízení mohla dostat na trh v období zvýšených prodejů po prázdninách. Zatím pochopitelně netušíme, jak úspěšné osobní počítače s Androidem místo Windows budou. V průběhu příštího roku by ale jejich prostřednictvím mohla tzv. „aliance Wintel“ utržit značné rány.

 

Braswell – nová generace CPU v plánech Intelu?
Jeden z nejzajímavějších detailů ale tento dokument ukazuje v poznámce pod čarou. Jak můžete na slajdu vidět, firma avizuje práce na podpoře Androidu také na 14nm platformě Broadwell. Vedle ní ale také uvádí zcela nové kódové označení Braswell. I na těchto čipech bude Android podporován.

Nemáme bohužel žádné další informace o tom, co by se pod tímto jménem mohlo skrývat. V plánech Intelu původně za generací Broadwell následovala architektura Skylake (v terminologii Tick-Tock jde o „tock“). Braswell by teoreticky mohl být náhradou Skylake, v relativně pozdním stádiu vývoje by ale Intel asi tyto procesory nezrušil. Mohlo by tak jít i o 10nm zmenšeninu generace Skylake, tedy následující „tick“. Ve hře je i možnost, že Intel paralelně s čipy Skylake uvede pod jménem Braswell ještě další 14nm platformu. Mohlo by se teoreticky jednat o čipy určené přímo pro Android, nebo by to mohly být procesory obecně specializované pro mobilní zařízení, avšak na rozdíl od Atomů založené na „velkých jádrech“ architektury Broadwell či Skylake.

Procesor Intel

MMF24

Tato zpráva je možná docela zajímavá i pro příznivce Linuxu obecně. Možná totiž ukazuje na plíživý průnik tohoto otevřeného operačního systému do mainstreamové komerční sféry. Naznačovalo by to ale také, že tou vyvolenou ze všech variant Linuxu nakonec nebude žádná ze standardních distribucí, nýbrž právě Android. Ten používá jádro Linux, nicméně s klasickými linuxovými distribucemi pro PC nemá mnoho společného. Mnohé příznivce tak možná spíš zklame, že se přízeň počítačového průmyslu přiklání právě k němu. Android nicméně má podporu mocného Googlu a prakticky ovládá mobilní sféru. Že by se stal novým „vyzyvatelem“ Windows právě on, by tedy bylo logické.

Zdroj: VR-Zone