Hlavní navigace

Intel chce vyrábět procesory pro iPhone a iPad

3. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak možná víte, Apple pro svá mobilní zařízení nenakupuje hotové procesory (SoC) jako Qualcomm Snapdragon nebo Texas Instruments OMAP; navrhuje si je sama (byť na rozdíl od Qualcommu, který navrhuje vlastní ARM jádra, Apple používá hotové návrhy obvodů přímo od ARM). První generace iPadu používá procesor Apple A4, druhá generace jablečného iPadu má pod kapotou novější Apple A5. Oba SoC pro Apple na zakázku vyrábí Samsung, to se ale v budoucnu může změnit. Podle serveru X-bit labs má totiž zájem čipy vyrábět i Intel.

Myslí si to analytik Gus Richards z firmy Piper Jaffray & Co. Apple pro své ARM procesory potřebuje velké výrobní kapacity a Intel mu je může nabídnout – i jednička na trhu x86 procesorů už zjistila, že vlastní továrny jsou drahý špás, a vyrábí čipy pro další firmy. Přidanou hodnotou pro Intel i Apple je oslabení Samsungu, který je jejich společným soupeřem. Pro Intel by Apple byl cenným zákazníkem, musel by ale překousnout, že by si tím nabourával vlastní plán protlačit do mobilních zařízení architekturu x86.

Jsou-li zvěsti pravdivé, pak i Apple řeší dilema. Intel má velice kvalitní továrny a to by Apple poskytlo určitou konkurenční výhodu proti asijským výrobcům, kteří na trh chrlí laciné napodobeniny jeho produktů. Zároveň by snížilo svou závislost na Samsungu, který Applu dodává i další komponenty. Vztahům asi nepomohlo ani to, že Apple zažaloval Samsung za údajné kopírování iPhone a iPadu a Samsung obratem zažaloval Apple za porušování jeho patentů. Co se však týče závislosti na té či oné firmě, přechod k Intelu je vyhánění čerta ďáblem, neboť Intel Applu dodává procesory pro stolní počítače a notebooky.

MMF24

Gus Richards se domnívá, že Apple se od Samsungu postupně bude odvracet (jedním z důkazů mají být i nedávné žaloby). Překopání dodavatelského řetězce bude pár let trvat, ale už koncem letošního roku by na Apple mohla něco trhnout největší světová nezávislá výrobna TSMC.

Zdroj: X-bit Labs