Hlavní navigace

Intel: CrossFireX nejlépe na P45

20. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Marketingové oddělení Intelu označilo CrossFireX a čipovou sadu Intel P45 za vítěznou kombinaci. To není vtip, to je kus prezentace Intelu, na kterou mě včera upozornil no-X.

Nová čipová sada Intel P45 má podporovat CrossFireX (podpora PCI Express 2.0, až čtyři grafiky v Multi-GPU, stačí jediný můstek pro dvě karty) a dokonce zapojení dvou dvoučipových grafik R680 (nikoli RV680).

Přestože PCI Express 2.0 je 2× rychlejší než původní PCI Express, tak je i označení za vítěznou kombinaci platformu schopnou zřejmě velmi výkonným dvoučipovým Radeonům pouze dvakrát 8 PCIe linek (nebo jednou 16) docela odvážné. Výkonnostní rozdíl proti řešením s plným počtem PCIe Gen2 linek pro dvě karty (alespoň 32) jako třeba Intel X48 nebo AMD 790 by mohl být v případě náročného nasazení (jiné u takových karet v CrossFire ale snad ani nikdo nechce) už znát.

Intel trochu potvrzuje spekulace o tom, že trnem v oku mu v poslední době se svými zisky je hlavně Nvidia a neváhá se přiklonit tam, kde je to pro něj výhodnější. Tak aby udržel "rovnováhu" se svou nadvládou.

Zdroj: HKEPC

Autor článku