Hlavní navigace

Intel už na videu láká na své samostatné grafické karty. Přijdou v roce 2020

16. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na grafickém trhu má momentálně všechnu pozornost Nvidia, která tento týden odhalila novou grafickou architekturu Turing, přinášející jednotky pro výpočet ray tracingu. Včera jsme informovali i o videu, v kterém zřejmě navnazuje k blížícímu se odhalení herní karty GeForce RTX 2080. V této chvíli ale nelelkuje ani konkurence a také na sebe upozornila. Ovšem ne ta konkurence, kterou byste čekali.

Tento týden totiž vystoupil z mlčení a připomenul propagačním videem také Intel. Ten má v sektoru osobních počítačů pořád zdaleka největší tržní podíl GPU díky těm, které jsou integrované ve většině notebooků i stolních PC, i když pro počítačové hry je obvykle přehlížen. U příležitosti konference Siggraph (nejde tedy o opičení se po Nvidii) nyní Intel spustil nový Twitterový účet Intel Graphics. Jeho úkolem má zřejmě být zosobňovat ono obnovené snažení Intelu o etablování se v oblasti GPU. A jako první příspěvek na tomto účtu přistálo navnazovací video, které oficiálně slibuje vypuštění samostatných grafických karet Intelu – a to zřejmě také herních.

Na tomto videu se Intel snaží shodit onu nálepku „GPU do počtu“ a připomíná, že jeho grafické architektury mají také díl na celkovém postupu pokroku v grafice – včetně té pro hry. Připomíná tak to, že jako první měl plnou podporu DirectX 12 nebo zařízení dokázal dostat „eSports hraní do zařízení tenkého jako mobil“ (mělo by jít o Acer Swift 7). Z toho, čím se zde Intel prezentuje, je zjevné, že jeho program samostatných GPU nebude jen o výpočetním segmentu nebo umělé inteligenci, ale že vytvoření herních GPU, která by měla konkurovat Radeonům a GeForce, je také podstatnou součástí tohoto plánu.

https://twitter.com/IntelGraphics/status/1029792940648878080

Co je možná nejzajímavější: byť jsou její GPU ještě daleko, odhodlala se firma k tomu, že oficiálně přislíbila jejich vydání. Ve videu se mluví o trilionech pixelů, které GPU modré značky prohánějí po monitorech (řeč o pixelech mimochodem hodně připomíná styl, který Raja Koduri používal v AMD; možná na tom je ale vidět i rukopis Chrise Hooka). A závěr minutové upoutávky končí slibem, že Intel svá GPU „vypustí na svobodu“ – tedy z jejich vězení, tvořeného teď křemíkem procesorů – a to v roce 2020.

intel-graficka-karta-intel-upoutavka-2020

Signál, že to Intel myslí vážně

Toto datum není nijak překvapivé, objevilo se v realistických odhadech a nověji ho už myslím uváděli i představitelé firmy. Twitterový účet a jeho první video ale tento plán vyloženě vytrubuje do světa až slibuje. Ze začátku měl projekt samostatných výkonných GPU status, v němž by asi nebylo moc těžké je zrušit třeba jako procesory pro mobily nebo Xeony Phi. Takovéto veřejné přihlášení se k záměru vyrábět samostatné grafiky – a implikováno je, že i pro hráče – už bude těžší zahodit a opustit.

MMF24

intel-graficka-karta-intel-upoutavka Silueta grafické karty ve videu Intelu avizujícím samostatná GPU

Je tedy celkem jisté, že třetího hráče v herních grafikách se dočkáme a Intel by měl mít ambici jít asi i po celkem vysokém výkonu. Na videu je vyobrazena karta do slotu PCI Express s dlouhým PCB, tedy obraz, spojený s výkonnými herními kartami. Teprve samozřejmě uvidíme, zda se Intelu nevymstí spoléhání se na vlastní továrny, které mají problémy s 10nm procesem, na němž tato GPU poprvé vyjdou. Poměrně agresivní přechody na nové procesy TSMC u grafických čipů jsou totiž něco, na co si Nvidia a AMD/ATi zvykly jako na nutnost. Pro Intel to nyní bude něco trošku nového a neodzkoušeného. A navíc okolo roku 2020 možná bude TSMC zrovna mít historicky bezprecedentní technologický náskok.

Ale ať už toto negativně dopadne na jeho konkurenceschopnost nebo ne, vypadá to, že Intel je hotov zde „nevyměknout“ a k souboji se dostaví. To, jak dlouho dopředu teď začíná masáž a příprava na vypuštění samostatných grafik (možná také pod nějakou novou značkou, z níž se bude snažit udělat „ikonický brand“, pardon za to slovo), ale ovšem také možná hovoří o tom, jak vážně to polovodičový obr myslí.