Hlavní navigace

Intel kdysi tlačil na výrobce PC, aby kupovali jeho procesory místo těch od AMD. Pokutu platit nemusí, řekl evropský soud

Sdílet

 Autor: Cnews s využitím DALLE
Intel se měl nekalého jednání dopouštět před rokem 2009, kdy měl v procesorech ještě navrch, a podle obvinění měl „motivovat“ výrobce počítačů, aby nepoužívali ve svých strojích konkurenční procesory.

Za šéfování Paula Otelliniho se měl Intel snažit ovlivňovat výrobce počítačů a zneužívat svého postavení na trhu. Konkrétně podle tvrzení obžaloby tlačil na to, aby měl přednost před AMD, ale tehdy ještě také před procesory značky VIA.

Za to měl výrobcům nabízet slevy. V roce 2014 Intel soud prohrál, ale odvolal se. Soudní dvůr EU nyní zamítl opětovné odvolání druhé strany a rozhodnutí vstoupilo v platnost.

Paul Otellini (CEO Intelu 2005 až 2013) zemřel v roce 2017

Autor: Intel

Od Evropské komise dostal pokutu ve výši 1,06 miliardy eur, což byla směšně malá částka vzhledem k tehdejším celkovým příjmům společnosti. Intel se však bránil, a byť v roce 2014 odvolání prohrál, později mu již Soudní dvůr EU dal za pravdu. Evropská komise se ještě odvolala, ale Soudní dvůr EU včera definitivně rozhodl.

ICTS24

Intel čelí miliardové pokutě od EU Přečtěte si také:

Intel čelí miliardové pokutě od EU

Intel nemusí v Evropě platit. Celé to vypadá spíše na nedobře připravenou žalobu ze strany Komise, jelikož Soudní dvůr neřekl, že by se Intel nedopustil daného skutku. Ze sporu spíše vyplynulo, že Komise měla připravené špatné argumenty. Nebylo prý dostatečně prokázáno, že by Intelem nabízené slevy měly vliv na hospodářskou soutěž.

Intel se tedy vyhne pokutě v Evropě. Jak je vidět na současných prodejích, stejně mu to nijak výrazně nepomohlo. Ale například ve Spojených státech spor prohrál a musel už v roce 2009 zaplatit ještě o něco vyšší pokutu. Zaplatil ji sám v rámci mimosoudního urovnání. Tam šlo ale přímo o spor s AMD, zatímco nyní byla žalobcem Evropská komise.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.