Hlavní navigace

Intel má dárek pro Linux – rozsáhlou dokumentaci grafik v procesorech Haswell

31. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až na samý konec roku si Intel schoval opožděný vánoční dárek, který udělá radost příznivcům Linuxu a otevřeného softwaru obecně. Procesorová jednička sice sama poskytuje otevřený ovladač pro své grafické karty (respektive integrovaná grafická jádra procesorů), zároveň k nim ale zpřístupňuje také dokumentaci, díky nimž se na podpoře Linuxu či dalších alternativních operačních systémů může podílet i veřejnost. V těchto dnech Intel vydal obzvláště rozsáhlou dokumentaci pro grafická jádra procesorů generace Haswell.

Tento krok není až tak neočekávaný, ostatně již před rokem a půl Intel poskytl dokumentaci ke grafikám generace Ivy Bridge. Odtajnění materiálů k Haswellu je tedy logickým výsledkem. Rozsah zveřejněných informací je ale dle prvotního ohledání velmi široký (čítá přes 5000 stránek). Pokrývá dokonce i oblasti, které vzhledem k různým právním potížím (například s hardwarem implementujícím technologie DRM) někdy musejí zůstat skryté, jako například bloky akcelerující přehrávání videa.

Čerstvě uvolněná dokumentace zpřístupňuje vývojářům 3D engine, paměť, hardwarové registry, programovací příkazy, sledování výkonu, nastavování GPU i obrazovky, blitter a další oblasti, jakož i popisy architektury. Zdokumentováno je i rozhraní GPGPU pro akceleraci obecného kódu (tedy OpenCL). A materiály pokrývají jak již bylo řečeno i hardware pro akceleraci multimédií – tedy dekódování videa a postprocessing a navíc také blok Quick Sync pro akceleraci enkódování.

Procesor generace Haswell s integrovanou eDRAM
Procesor generace Haswell s integrovanou eDRAM a grafikou Iris Pro 5200

Dokumentace pokrývá všechny odrůdy grafického jádra Intelu, tedy jak základní HD Graphics, tak HD 4600 a jeho verze, až po nejrychlejší varianty označené Iris a Iris Pro. Pokud máte o dokumentaci k programování těchto grafik zájem (nebo jste prostě zvědaví), můžete si ji stáhnout zde.

 

CS24

Intel také v současnosti pracuje na ovladačích pro nadcházející generaci čipů Broadwell. Podpora těchto procesorů (či jejich grafik) již byla přidána do knihovny Mesa i samotného Linuxového jádra. Po vydání někdy v příštím roce by tedy tyto 14nm procesory Intelu měly na Linuxu hned bez větších problémů fungovat. Význam grafických ovladačů na Linuxu by mohl v příštím roce opět vzrůst, neboť se chystá komerční uvedení platformy SteamOS firmy Valve. Na Linuxu se tedy začne více hrát a Valve pro konzole se systémem SteamOS počítá také s grafikami Intel.

Zdroj: Phoronix