Hlavní navigace

Intel: milion Lynnfieldů do konce roku

18. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle serveru DigiTimes si Intel interně stanovil odvážný plán: ještě v roce 2009 dosáhne jednoho milionu dodaných procesorů s jádrem Lynnfield. „Nehalem pro masy“ se momentálně prodává jako Core i5 750, Core i7 860/870 a několik modelů Xeonu pro jednoprocesorové sestavy. Pro srovnání, prvním Core i7 do socketu B (LGA 1366) trvalo k dosažení milionové hranice šest až sedm měsíců. Přestože se Lynnfield neřadí mezi nejlevnější procesory, jeho cena je daleko dosažitelnější a splnit plán by tak neměl být velký problém.

Intel odmítl zprávu komentovat s tím, že žádné veřejné prohlášení neučinil.

Zuby si pochopitelně brousí i výrobci základních desek. Očekává se, že Asustek a Gigabyte dodají každý po 400 000 motherboardů s čipsetem Intel P55, zbylých 200 000 si rozdělí MSI, Elitegroup a ASRock.

CS24

Joe Hsieh, viceprezident Asusteku, se s DigiTimes podělil o počty motherboardů, které firma plánuje prodat. Ve třetím kvartálu by to mělo být mezi pěti a půl a šesti miliony, ve čtvrtém kvartálu okolo šesti milionů a za celý rok přibližně 22 milionů kusů. Celých 30 % prodejů zaujímají desky s čipsetem G31, to se však záhy změní: Intel totiž postupně omezuje jeho dodávky ve snaze přinutit výrobce k přechodu na modernější G41. Počátkem roku tvořil G31 polovinu všech čipsetů vyrobených Intelem, v posledním čtvrtletí už to bude jen čtvrtina. Výrobcům základních desek to ale je proti srsti. G41, který vzniklou mezeru zaplní, je totiž dražší – standardně o sedm dolarů, pro velké výrobce jako Asustek a Gigabyte o čtyři až pět dolarů.

Zdroj: DigiTimes 1 | 2

Autor článku