Hlavní navigace

Intel omezuje Atom

4. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jste se na ExtraHardware mohli dočíst o nových úsporných procesorech Intelu, pokřtěných "Atom". Server Fudzilla nyní zveřejnil nové střípky o těchto CPU. Výrobci základních desek, kteří mají o platformu s Atomem zájem, se musí řídit podle pravidel stanovených Intelem. Ty se prý týkají jak výbavy desek, tak zařízení, ve kterých lze Atom použít.

Konkrétně se omezení týkají integrovaných zvukových kodeků, rozšiřujících slotů a obrazových výstupů, které lze na desky osadit. Dle nařízení Intelu se pak Atom nesmí objevit v set-top boxech a dalších zařízeních. Sečteno podtrženo, pokud jste měli zálusk na HTPC poháněné tímto úsporným procesorem, zřejmě máte smůlu.

Jedinou naději na změnu představuje VIA, zvláštěpak její již dlouho oznamovaný, ale dosud nevydaný procesor Isaiah. Intel si výše zmíněnými kroky pojišťuje, aby Atom nekonkuroval dražším modelům z jeho nabídky, u VIA toto ovšem nehrozí, tchajwanská firma je ráda za každý prodaný procesor. Pokud se VIA podaří dobře konkurovat Intelu, ten si možná svou strategii rozmyslí - a když ne, bude zde přece alternativa.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku