Hlavní navigace

Intel plánuje ještě disky SSD 750, highend pro nativní PCI Express a slot M.2

3. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že disky SSD 730 nebudou jediná rychlá úložiště pro osobní počítače, která Intel chystá pro náročnější zákazníky (čili zejména nadšence, hráče a profesionální uživatele). Podle webu KitGuru se někdy letos má objevit ještě řada označená SSD 750. Podle označení by měla slibovat vyšší výkon, podstatnější ale je, že se zcela zbaví limitu způsobeného rozhraním SATA 6 Gb/s. Disky SSD 750 totiž mají pro připojení do systému používat nativně rozhraní PCI Express.

Disky SSD 750 (kódovým označením August Ridge) budou podle informací, které webu KitGuru sdělil zdroj obeznámený s plány Intelu, založené na existující 20nm paměti NAND typu MLC. Bohužel není známo, co bude použito za řadič. Zřejmě to ale nebude čip Intelu nacházející se v SSD 730 (či SSD S3700), neboť bude přirozeně nutné použít řadič s přímou podporou PCI Express. Intel by mohl opět použít nějaké vlastní řešení, stejně tak se ale může uchýlit k externímu dodavateli, například LSI/SandForce a jejím novým čipům řady SF3700.

SSD 750 mají dosahovat rychlostí čtení až 1500 MB/s, v zápise údajně až 1100 MB/s. Co se výkonu v náhodném přístupu týče, uvádí zdroj při čtení 4KB bloků až 180 000 IOPS, což zní dosti dobře. V zápise to ale má dělat jen 24 000 IOPS, což už zase není nic moc – spíše bych řekl, že tato hodnota není správná. Vzhledem k tomu, že jde o neoficiální informace, se do nich docela dobře mohla vloudit nějaká chyba.


Intel SSD 910: disk do slotu PCI Express pro movité klienty v sektoru enterprise

Disky budou údajně existovat ve dvou variantách. Za prvé coby karta to slotu PCI Express 2.0 ×8 (který na deskách pro PC není, museli byste použít slot plné délky s šestnácti linkami); vedle toho ale má existovat i varianta pro slot M.2. Tu by bylo možné použít v notebooku, kompaktním PC nebo na některých takto vybavených základních deskách. Dostupné kapacity budou údajně činit 180, 240, 360, 480 a 600 GB, to ale nejspíše bude záležitost oněch karet pro PCI Express. Na disk typu M.2 by se sice asi 600 GB dalo dostat také, nebylo by ale překvapivé, kdyby tato verze měla maximální kapacitu nižší.

 

MMF24

Zatímco modely SSD 730 mají jít na trh již tento měsíc, řada SSD 750 je otázkou vzdálenější budoucnosti – dle informátora webu KitGuru by tyto disky měly přijít na trh nejspíš až v posledním čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: KitGuru